Kvasnica: Nem fér kétség ahhoz, hogy Kočner rendelte meg Kuciak meggyilkolását

2020. július 23. - 21:11 | Belföld

Nem fér kétség ahhoz, hogy Marian Kočner rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását, és Alena Zsuzsová közvetített - mondta a Speciális Büntetőbíróságon elhangzott záróbeszédében Roman Kvasnica, Zlatica Kušnírová jogi képviselője. A bizonyítékok értékelése után jutott erre a következtetésre az ügyvéd. Záróbeszéde után a szenátus július 31-re és augusztus 5-re napolta el az ügy tárgyalását.

Kvasnica: Nem fér kétség ahhoz, hogy Kočner rendelte meg Kuciak meggyilkolását
Roman Kvasnica (TASR)

Kvasnica elsősorban a vádlottak között lezajlott Threema-kommunikációra utalt.

Akárcsak Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője és Vladimír Turan ügyész, ő is számos rejtjeles üzenetre - a hóra, a rühre, a fogakra vagy az építési munkákra - mutatott rá. „Úgy tettek, mintha valami egészen más témáról beszélnének"

- mondta Kvasnica, és hozzátette, egyértelmű, hogy bíztak abban, hogy a Threema-alkalmazás biztonságos, mégis jobbnak látták rejtjelezve kommunikálni.

Kvasnica rámutatott Alena Zsuzsová vagyoni helyzetére is, amely szerinte a gyilkosság után megváltozott. Dubajban töltötte a szabadságát, Marian Kočnertól új autót kapott, és még a hangulata is megváltozott, ami az ügyvéd szerint szintén arra utal, hogy a vádlott bűnös.

Marian Kočner indítékával kapcsolatban Kvasnica felhívta a figyelmet Peter Tóth volt újságíró és egykori SIS-es tanúvallomására is. „Azt mondta Tóth-nak, hogy éppen a Cieľ alapításakor nagy problémát jelentene neki a Donovaly-ügy, és hogy nem akar egy büntetőügyi vizsgálattal a nyakán nekiindulni a választási kampánynak” - mondta. A Donovaly-ügyet Ján Kuciak hozta nyilvánosságra a sajtóban és Maroš Žilinka, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze emelt vádat Marian Kočner ellen. Andruskó Zoltán azt vallotta, Marian Kočner meg akarta gyilkoltatni az ügyészt is.

Kvasnica felhívta a figyelmet arra a telefonbeszélgetésre is, amelyet Marian Kočner Peter Tóthtal folytatott, amikor őrizetbe vették a televíziós váltók meghamisítása miatt. Marian Kočner korábban azt mondta Tóthnak, hogy egy komáromi nő segített neki a pártalapításhoz szükséges aláírások gyűjtésében. A telefonban azonban letagadta ezt. „Véleményem szerint ez azt bizonyítja, hogy Kočner attól tartott, Péter Tóth megijedt" - tette hozzá Kvasnica.

Szerinte Tóth tudatosította, hogy Marian Kočner valójában kihasználta, hogy előkészítse Ján Kuciak meggyilkolását.

Végezetül Kvasnica a kártérítésről is beszélt, amelyre ügyfelének, Zlatica Kušnírovának, valamint a Kuciak családnak joga van.

„A legdrágább kincsüket veszítették el"

- mondta.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a valódi bűnösök állnak a bíróság előtt"

– zárta az ügyvéd.

Miroslav Marčekot, Szabó Tamást és Alena Zsuzsovát nem jogerősen elítélték Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásáért. A gyilkosságot a vádirat szerint Marian Kočner rendelte meg, bosszúból, amiért Kuciak a gazdasági bűncselekményeiről cikkezett. Vladimír Turan, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze záróbeszédében 25 év börtönbüntetés kiszabását kérte Marian Kočnerra, Alena Zsuzsovára és Szabó Tamásra.