Kvietik tagadja, hogy dőlt hozzá a lé, Kaliňák pedig komédiát emleget

2022. június 17. - 13:59 | Belföld

Martin Kvietik SNS-közeli oligarcha, aki az Állattenyésztő-ügy (Dobytkár) egyik fő vádlottja Norbert Bödör nitrai oligarcha és az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) korábbi vezetése mellett, először jelent meg rendőri kíséret nélkül a bíróságon. Csütörtökön jött ki az előzetesből, és mindent tagad.

Kvietik tagadja, hogy dőlt hozzá a lé, Kaliňák pedig komédiát emleget
Martin Kvietik legutóbb még rendőri kísérettel jött, most már szabadlábon védekezhet (Fotó: TASR-archív)

Az Állattenyésztő-ügy következő tárgyalásán a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon ő az egyik, akit meghallgattak. Az ügy vádlottjait korrupcióval, megvesztegetéssel és pénzmosással vádolják, Kvietiket pedig konkrétan azzal, hogy a PPA-nál történt kifizetésekért adott kenőpénzből bizonyos százalékot egyenesen ő kapott.

Az ügy egyik koronatanúja Marek Kodada, aki korábban az földművelésügyi minisztérium magas beosztású tisztviselője volt. Ő beismerte, hogy részese volt a PPA-nál alkalmazott sablonnak, és hogy kenőpénzek érkeztek hozzá a kérvényezőkkel kapcsolatot tartó ún. intézőktől. A zsozsó egy részét megtartotta, a többit pedig továbbküldte a PPA akkori igazgatójának, Juraj Kožuchnak. Ő tehát az egyik, aki Kvietik ellen is vall, a másik pedig Ján Gajan ügyvéd, aki eleinte szimplán vádlott volt, később viszont, mikor a földalappal kapcsolatos visszaéléseknél is szóba került a neve, elkezdett együttműködni a rendőrséggel. Ő volt az, aki felvázolta a rendőröknek azt a korrupciós sablont, melyből kiderült, hogy mi mennyibe került a PPA-nál a kérvényezőlnek.

Kvietik a mostani tárgyaláson visszautasította, hogy ennek részese lett volna, ártatlannak tartja magát. Kodadáról és Gajanról is úgy beszél mint bűnbánókról, akik megváltoztatták korábbi vallomásaikat, hogy kikerüljenek a börtönből. Az ellene felhozott információkról azt mondta, hogy nem ülnek időben és logikátlanok.

Az együttműködő tanúk kapcsán ironikusan egyfajta tranzformációs szekrényt emlegetett, melyet szerinte Daniel Lipšič speciális ügyész hozott a tengerentúlról, és amelybe bizonyos bűntények állítólagos tanúit helyezik a 18. századi feltételekkel operáló vizsgálati fogság után, mely során felkészítették arra, hogy megbízható tanú váljék belőle.

Szerinte egyetlen bizonyíték sem szól arról, hogy az SNS mint politikai párt részt vett volna bármilyen korrupciós ügyben, és tagadta, hogy Gabriela Matečná korábbi SNS-es földművelésügyi miniszter közvetített közte és a PPA igazgató Kožuch között, csak azt ismerte el, hogy elérhetőséget kapott rá.

Kérdésekre nem válaszolt, ehelyett a korábban tett vallomásait olvasták fel a bíróságon, amelyben azt állította, hogy Kodada az általa elkövetett bűntényeket igyekszik másra hárítani.

Az egyik súlosan beteg vádlott, Ľubomír Kropil, aki a projekteket intézte a PPA-nál, szintén tagadta, hogy részt vett volna pénzmosásban, vagy hogy kenőpénzt fogadott volna el. Eismerte viszont a közvetett korrupciót, illetve a megvesztegetés vádját. Elismerte a bíróság előtt bűnösségét Viktor Miklas is, aki korábban szintén a PPA-nál dolgozott eurodotációkkal kapcsolatos tanácsadóként.

Nem tett még vallomást Norbert Bödör, akit a tárgyaláson ügyvédei, Robert Kaliňák és Michal Mandzák képviseltek.

"A vád bizonyítékai nem ülnek, de ezt a komédiát méltó módon végig kell játszani" - szögezte le Kaliňák még legutóbb.

Az Állattenyésztő-ügyben 35 ezer oldalas a vádirat, és a nyomozók szerint néhány év alatt mintegy 3,7 millió euró értékben sikkasztottak el, majd mostak tisztára kenőpénzeket. Az ügynek nyolc vádlottja van, Bödörön, Kvietiken és Kožuchon kívül a PPA korábbi ügyvezető igazgatója, Ľubomír Partika, a szintén említett Viktor Miklas, Ľubomír Kropil állatorvos és korábbi HZDS-es tisztviselő, továbbá Milan Kopriva ügyvéd és Peter Kuba vállalkozó.

Az ügyben pillanatnyilag öt konkrét cég neve szerepel, ezek azok: K Plus, Poragro, LawComp, Roko, Casapa Group.

(TASR/Aktuality.sk)