LA Times: Jóval több gyermeket szakított el a Trump-kormány a családjától, mint amit bevallottak

A Trump-kormányzat jóval több gyermeket szakíthatott el a  migránscsaládoktól, mint azt korábban közölte - jelentette a Los Angeles Times című lap az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériumának jelentésére hivatkozva. 

LA Times: Jóval több gyermeket szakított el a Trump-kormány a családjától, mint amit bevallottak
Donald Trump (Fotó: AP/SITA)

A jelentést a washingtoni minisztérium ellenőrzési hivatala állította össze. A dokumentum szerint a kormányzat mintegy 2700 gyermek szüleitől történt elválasztásáról számolt be, miközben ezrekkel több lehet az elszakított kiskorúak száma. 

A jelentés nyilvánosságra kerülése után Richard Durbin demokrata párti szenátor Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter lemondását követelte. "Felfoghatatlan, hogy a kormányunk úgy dönt, titokban gyermekek ezreit választja el a szüleiktől, és a hozzá nem értés miatt családok ezreit nem tudja, vagy nem akarja újraegyesíteni" - fogalmazott a demokrata párti politikus, aki egyébként a szenátus belbiztonsággal foglalkozó bizottságnak tagja. 

A belbiztonsági tárca vitatja a hivatal adatait. A jelentésre reagálva Katie Waldman, a tárca szóvivője e-mailben szögezte le: "mi azt állítjuk, hogy  noha  elválasztottunk gyermekeket a szüleiktől, de nem ilyen arányban". 

A kormányzat az illegális migráció visszaszorítása érdekében "zéró toleranciát" hirdetett, és e politika jegyében úgy döntött, hogy az ötévesnél fiatalabb gyermekeket elveszik a szüleiktől és átmenetileg állami befogadó-központokban helyezik el őket. A felháborodás hatására Donald Trump elnöki rendeletet írt alá, amelyben véget vetett ennek. Ezzel szinte egy időben egy San Diegóban lévő szövetségi bíróság is úgy döntött, hogy be kell fejezni a gyermekek elszakításának gyakorlatát és a családokat újra kell egyesíteni. A belbiztonsági minisztérium ezt követően közölte: 2737 gyermek vár arra, hogy ismét a családjával lehessen. 

Az egészségügyi és humánerőforrás-tárca jelentése nem közölt pontos adatokat az elszakított gyermekek számáról. A gyermek-, és családügyekért felelős helyettes államtitkár, Lynn Johnson a jelentésre reagálva írásos válaszban rögzítette, hogy a menekültek elhelyezésével foglalkozó hivatal "herkulesi munkát" végez mind a gyermekek beazonosításakor, mind a családok újraegyesítésével. Leszögezte egyúttal, hogy a hivatal a gondozásában lévő egyetlen gyermeket sem veszített szem elől.

(MTI)