A lábadozó Boris Kollár miatt tehették át decemberre a főügyészválasztást, ami a kormány számára csúcsprioritás

2020. november 25. - 11:48 | Belföld

December elsejére halasztotta a parlament a főügyészválasztást, pedig az eredeti tervek szerint a kormány számára az egyik legfontosabb kérdés rendezésére ma, azaz szerdán került volna sor.

A lábadozó Boris Kollár miatt tehették át decemberre a főügyészválasztást, ami a kormány számára csúcsprioritás
Az összes jelöltet meghallgatták (Fotü: TASR)

A négy kormánypárt szerdán délelőtt megegyezett abban, hogy halasszák a jövő hétre a főügyészjelölt megválasztását. Ennek hátterében az áll, hogy a koalíciós pártok még nem egyeztek meg abban, a nyáron megüresedett főügyészi pozícióra jelentkezett hét lehetséges személyből kit támogassanak. A DenníkN úgy tudja, hogy azért is határoztak a szavazás elodázásáról, mert azon már részt vehetne a törvényhozás elnöke, Boris Kollár is, aki jelenleg még kórházi kezelésre szorul.

Ahogy arról beszáltunk, a házelnök október 24-én szenvedett súlyos balesetet szolgálati autójával, melyben sofőrjén kívül Miroslava Fabušová egykori Miss Universe-döntős sminkmester is utazott, és olyan sérüléseket szenvedett, hogy november elején azt nyilatkozta: "...a sírásó lapátjáról hoztak vissza, és összeraktak úgy, hogy nemsokára visszatérhetek a mindennapi életbe."

A törvényhozásban szerdán alig egy óra alatt lezavarták a főügyészek megválasztásával kapcsolatos parlamenti vitát, tehát már csak a szavazás maradt hátra, amire a tervek szerint december elsején 11:00-kor kerülne sor. A főügyész-választáson indul Jozef Čentéš, a Főügyészség egyik ügyésze, Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Ján Šanta és Maroš Žilinka, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészei, Rastislav Remeta, a besztercebányai kerületi ügyészség ügyésze és Juraj Kliment, a Legfelsőbb Bíróság bírója. Hogy a kormánypártok melyik jelölt mellett döntenek, majd kiderül, de annyit már lehet tudni, hogy az ellenzéki Smernek egyik főügyészjelölt sem szimpatikus.

Jaromír Čižnár, az előző főügyész hivatali ideje nyáron lejárt, de csak októberben mondott le a tisztségéről. Augusztustól Viera Kováčiková látta el a főügyészi feladatokat, de most ő is jelezte, távozik a Főügyészségről, miután kiderült, fertőzötten ment be a munkahelyére.

A parlament főügyész-jelöltet választ, a kinevezés az államfő kompetenciája. A főügyész mandátuma hét évre szól.

(DenníkN/para)