Lacza Tihamér kapta idén a Magyar Tudományos Akadémia Újságírói Díját

2019. május 6. - 14:46 | Tech

Lacza Tihamér (Bátorkeszi, 1948. november 29. –) felvidéki magyar publicista, műfordító, számos tudománytörténeti és tudományos ismeretterjesztő kiadvány szerzője. A Szlovákiai Magyar Tudományos Társaság alapítója és alelnöke.

Lacza Tihamér kapta idén a Magyar Tudományos Akadémia Újságírói Díját
Fotó: katedra.sk

Középiskolai tanulmányait az érsekújvári magyar gimnáziumban végezte. A prágai Károly Egyetem Természettudományi Karának elvégzése után 1972-től a Szlovák Tudományos AkadémiaPolimer Intézetének munkatársa lett. Egyetemi évei idején megalapította a prágai magyar diákok lapját, a Homokórát, ezenkívül 1969–1970-ben az Ady Endre Diákkör elnöki tisztségét is ellátta. 1975-től az A Hét című hetilap szerkesztője, majd rovatvezetője, 1989-től főszerkesztője lett.1995-től a Hét megszűnése után a Pátria Rádió és a Szabad Újság szerkesztője volt. Számos tankönyv és mezőgazdasági szakkönyv fordítója.

Fotó: Facebook

Az Akadémiai Újságírói Díjat magyar tudomány eredményeit, akadémiai intézményeit és személyiségeit hitelesen bemutató és népszerűsítő újságírók, riporterek vagy munkacsoportjaik elismerésére hozta létre az MTA.

MTA/wikipedia

Címkék: Lacza Tihamér