Ladislav Kamenický a kormány új pénzügyminisztere

2019. május 7. - 10:59 | Belföld

Andrej Kiska államfő kedden délelőtt kinevezte a Pellegrini-kormány új pénzügyminiszterét, Ladislav Kamenickýt.

Ladislav Kamenický a kormány új pénzügyminisztere
Ladislav Kamenický átveszi kinevezését Andrej Kiska köztársasági elnöktől (Fotó: TASR - Pavel Neubauer)

Kamenický, aki eddig a kormánypárti Smer-SD parlamenti képviselője volt, és a törvényhozás pénzügyi és költségvetési bizottságát vezette, a Szlovák Nemzeti Bank vezérigazgatói tisztségébe távozó Peter Kažimírt váltja a tárcavezetői poszton.

A parlamentben Darina Gabániová (Smer-SD) kerül az új miniszter helyére.

Andrej Kiska köztársasági elnök hangsúlyozta a pénzügyminisztérium jelentőségét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a tárca aktuális helyzete nem egyszerű.

Kiska rámutatott: egyre több jel utal arra, hogy globális, európai és nemzeti szinten is gazdasági visszaesés várható. Hozzátette: úgy tűnik, mintha Szlovákiában már kimerült volna az ipari tömegtermelésre alapuló gazdasági növekedés.

Kiska szerint a pénzügyminiszter előtt álló másik kihívás a tervezett kiegyenlített költségvetés megtartása lesz. Az elnök úgy véli, hogy ezt a parlament elé terjesztett egyes képviselői javaslatok is veszélyeztethetik. Figyelmeztetett: nyakunkon a választás, és a pártok célja ilyenkor „a lehető legnagyobb politikai reklám”.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint az államfő bíráló megjegyzései részei a normális politikai kultúrának. „Én tegnap kritizáltam az elnök urat, teljesen normális, hogy az elnök úr szükségét érezte, hogy most egy kicsit ő bíráljon minket” – jegyezte meg.

A miniszterelnök hozzátette: Kamenickýnek minden képessége megvan hozzá, hogy jó pénzügyminiszter legyen. „Ha a miniszter úr folytatni fogja az államháztartás helyreállítását és gazdaságosan fogja kezelni a szlovák nők és férfiak pénzét, mindig élvezheti majd a teljes, maximális támogatásomat” – jelentette ki a kormányfő.

Kamenický elmondta: a pénzügyi tárcát kulcsfontosságúnak tartja, sőt, úgy véli, ez az egyik legfontosabb minisztérium. Elismerte, hogy nehéz időszakban veszi át a hivatalt, tíz hónappal a választások előtt. Úgy véli, a legnagyobb kihívás az lesz, hogy megtartsa a kiegyenlített költségvetést, amely először fordulhat elő Szlovákia történetében.

A kilátásba helyezett szociális intézkedésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy azok csak a jövő évi költségvetést fogják érinteni. Hozzátette: megvárja, hogy kiszámolják ezek költségvetésre gyakorolt hatását, és ennek alapján fogja összeállítani a jövő évi költségvetést.

Kamenický cáfolta, hogy a Pénzügyi Igazgatóság élére Ľudovít Makót tervezné kinevezni.

(parameter/TASR)