Lajčák döntött, marad külügyminiszter!

2018. december 7. - 10:11 | Belföld

Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter úgy döntött, mégsem távozik a tárca éléről.

Lajčák döntött, marad külügyminiszter!
Fotó: TASR

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő és Robert Fico, a Smer-SD elnöke győzték meg őt, azáltal, hogy garantálták neki Szlovákia külpolitikai irányvonalát.

Erről a külügyminiszter tájékoztatott pénteken.

A miniszter hozzáfűzte: sokáig fontolgatta, van-e értelme továbbra is betöltenie ezt a tisztséget, mivel az utóbbi napokban „a parlamentben is olyan hangokat lehetett hallani, amelyek az elszigetelődést szorgalmazták az együttműködés helyett, és amelyek megkérdőjelezték az EU- és a NATO-tagságunkat”.

Lajčák elmondása szerint Pellegrininek és Ficónak is leszögezte, hogy csak akkor tudja továbbra is ellátni a feladatát, ha a külpolitika összhangban marad a kormányprogrammal, és a koalíciós partnerek tiszteletben tartják a koalíciós egyezséget, valamint azt, hogy a felelősség megoszlik az egyes tárcák között.

Hozzátette: mindketten garantálták neki, hogy továbbra is érvényes az, ami a kormányprogramban áll, és hogy nem hagynak jóvá egyetlen olyan lépést sem, amely kétségbe vonná a szlovák külpolitika alappilléreit, melynek gyakorlásáért miniszterként ő felel. „Csak ilyen feltételek mellett van értelme annak, hogy folytassam” – szögezte le Lajčák.

Ebben a helyzetben a külügyminiszter nem akarta tovább húzni a dolgot, és tovább terhelni a szlovák közéletet, ezért úgy döntött, továbbra is gyakorolja tárcavezetői megbízását. „Ebben a szellemben teszem meg a szükséges lépéseket a legrövidebb időn belül” – tette hozzá.

„Nem vagyok hozzákötve a székemhez, több mint nyolc éve vagyok miniszter, ilyen gyanúsítgatások méltatlanok lennének. A döntésemre úgy tekintek, mint egy esélyre. Folytatni akarom a törekvésemet, hogy Szlovákiára továbbra is modern európai országként, megbízható partnerként és szövetségesként tekintsenek, hogy az euro-atlanti térség szilárd tagjaként olyan ország maradjon, amely a megoldások, és nem a problémák része. Továbbá ez egy esély arra is, hogy méltóképpen vegyük át és professzionálisan kezeljük az EBESZ-elnökséget” – fejtette ki maradása okait Lajčák.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy korábban nem a migráció miatt döntött a lemondása mellett, hanem azért, mert meggyőződése: Szlovákia és az állampolgárai kárára válik, ha a diplomatákat nem engedik ahhoz az asztalhoz, amelynél a minket is érintő ügyeket tárgyalják meg. „Meg voltam, és most is meg vagyok győződve arról, hogy helytelen az a parlamenti határozat, amely elutasítja, hogy a migrációra megoldást kereső közös törekvés részesei legyünk” – hangsúlyozta a miniszter.

Mint ismert, november végén 90 képviselő, azaz alkotmányos többség szavazta meg a törvényhozásban azt az SNS-es határozatot, ami elutasítja a külügyminiszter által támogatott, az ENSZ által kidolgozott migrációs egyezményt. Miroslav Lajčák korábban több ízben jelezte, ha a parlament elfogadja ezt a nemzetközi dokumentumot elutasító, Andrej Dankóék által kidolgozott javaslatot, nincs maradása a végrehajtó hatalomban.

A külügyminiszter még aznap közölte, lemond a külügyminiszteri pozícióról, egy nappal később pedig be is nyújtotta lemondásást Andrej Kiska államfőnek.

A bejelentést követően több politikus is jelezte, bíznak benne, hogy a külügyminiszter döntése még nem végleges. Az elmúlt napokban Lajčák Peter Pellegrini kormányfővel és Andrej Kiska államfővel is tárgyalt.

Kiska szerdán úgy nyilatkozott, még időre van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, mit kezdjen Lajčák benyújtott lemondásával. Az elnök nyíltan vállalja, a kormánnyal ellentétben megegyezik a véleménye Lajčákkal, hogy valaki képviselje Szlovákiát Marokkóban azon a csúcstalálkozón, ahol egy a migrációs kérdést összefoglaló ENSZ-anyag kerül terítékre. Kiska úgy gondolja, hogy a tárca élén olyan világszinten elismert diplomatának kellene állnia, mint Lajčák.


(TASR/para)