Lajčák mellett Pellegrinit és Gált is kiakasztotta a Smer-SNS-ĽSNS paktum!

2019. október 30. - 16:02 | Belföld

Mint korábban írtuk, Miroslav Lajčák külügyminiszter rendkívül negatív fejleménynek tartja, hogy a parlament elfogadta a közvélemény-kutatások eredményeinek közzétételére vonatkozó 50 napos moratóriumot. Rajta kívül véleményt formált a miniszterelnök és az igazságügy-miniszter, de egy SNS-es miniszter és egy smeres államtitkár is.

Lajčák mellett Pellegrinit és Gált is kiakasztotta a Smer-SNS-ĽSNS paktum!
Robert Fico egyenesen 60 napot javasolt...

„Az az érzésem, hogy megfosztottak az információkhoz való hozzáférés állampolgári jogától” – jelentette ki Lajčák a szerdai kormányülés előtt. Hozzátette: reméli, hogy Zuzana Čaputová államfő meg fogja vétózni a törvénymódosítást.

Lajčák szerint a moratórium meghosszabbítása „rövidlátó megoldás”, amely rombolja az ország presztízsét. „Tény, hogy a felmérések eredményeinek közzétételére vonatkozó tilalmi idő csak Kamerunban és Tunéziában hosszabb, ami azt jelenti, hogy olyan csoportba kerültünk, ahová valószínűleg nem akartunk tartozni” – figyelmeztetett a külügyminiszter.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a szerdai kormányülés előtt elismételte az 50 napos moratóriummal kapcsolatos kifogásait.

„Szeretném, ha Szlovákia más rangsorban állna az élen, és nem az olyan államok között lenne az első - Kamerunnal és Tunéziával karöltve -, ahol a leghosszabb a választások előtti felmérések közzétételére vonatkozó tilalmi idő” – jegyezte meg.

Gál Gábor (Híd) igazságügy-miniszter szerint is nagyon rossz döntés született.

„Úgy vélem, ez a törvény az alkotmánnyal is ellentétes, hiszen mindenkinek joga van az információkhoz. A korlátozás csak a legszükségesebb mértékben megengedhető, 50 napos tilalmi időről szó sem lehet” – hangsúlyozta.

Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter ugyanakkor úgy véli, semmi gond nincs az 50 napos moratóriummal.

„Vissza kell térni azokhoz az időkhöz, amikor a választók még a programok szerint döntöttek, nem a felmérések és az azokban feltüntetett, ingadozó százalékok alapján” – fűzte hozzá.

Michal Bagačka (Smer-SD) belügyi államtitkár szerint a tilalmi idő lehetne rövidebb, de tudomásul veszi és tiszteletben tartja a parlamenti képviselők döntését.

A parlament hétfőn szavazta meg a Smer-SD képviselői által benyújtott jogszabály-módosítást, melynek értelmében tizennégy napról 50 napra hosszabbodik a közvélemény-kutatásokra vonatkozó moratórium. Ez azt jelenti, hogy a választások előtt legalább 50 napig nem lehet majd közzétenni a felmérések eredményeit. A változás már a jövő évi parlamenti választásokat is érintené.

(TASR)