Lajčák szerint nem fenyeget az a "veszély", hogy a családon belüli erőszakról szóló egyezményben benne leszünk

2020. február 12. - 14:55 | Belföld

„Nem fenyeget az a veszély, hogy az Isztambuli Egyezmény részesei leszünk“ – közölte a szerdai kormányülésen Miroslav Lajčák külügyminiszter, (Smer-SD jelölt). Hozzátette, a dokumentum ratifikációja 2011 óta nem került sor.

Lajčák szerint nem fenyeget az a "veszély", hogy a családon belüli erőszakról szóló egyezményben benne leszünk
Miroslav Lajčák (Fotó: TASR)

Arra a kérdésre, hogy miért pár nappal a parlamenti választás előtt foglalkoznak ezzel a témával, Lajčák azt felelte, hogy „a lakosság egy részének érzéseivel foglalkoznunk, melyeket semmiképpen sem szabad alábecsülni“. Lajčák szerint nem kellene az ügyet túldramatizálni.

Lajčák szerint Szlovákia nem lesz részese az Isztambuli Egyezménynek. Hozzátette, támogatja a tényszerű és racionális vitákat. 

Peter Pellegrini, miniszterelnök (Smer-SD) a három legfőbb közjogi méltóság hétfői (február 10.) találkozóján arra kérte Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, jogosítsa fel a kormány képviselőjét, hogy visszavonhassa az Isztambuli Egyezmény ratifikációs szerződésének aláírását. Az elnök asszony azt javasolta a kormányfőnek, ha a kormánynak kétségei vannak afelől, hogy az egyezmény összeegyeztethető-e Szlovákia jogi és erkölcsi normáival, forduljon az Alkotmánybírósághoz. Hozzátette, ha csatlakoznak, ha nem az Isztambuli Egyezményhez, ha a döntést az alkotmány által előírt módon fogják meghozni, rábólint a többség akaratára. Ez azonban szerinte eddig nem történt meg.

Andrej Danko, a parlament elnöke kijelentette, hogy az Isztambuli Egyezmény alkotmányellenes, ezért nem lehet része Szlovákia jogrendjének. Nem látja értelmét, hogy foglalkozzon vele az Alkotmánybíróság. Az államfő szerinte az új kormányra vár, mely ratifikálja az egyezményt.

(TASR)