Lajčák: Szlovákia egy konfliktussal a határain túl veszi át az EBESZ-elnökséget

2019. január 10. - 15:23 | Belföld

Szlovákia először fog egy multilaterális szervezetben elnökölni egy válsággal a kapui előtt, és először fog vezetni egy nemzetközi szervezetet ilyen bizonytalan jövőkép, valamint a multilateralizmus fenyegetettsége mellett, jelentette ki csütörtökön Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter.

Lajčák: Szlovákia egy konfliktussal a határain túl veszi át az EBESZ-elnökséget
Fotó: TASR/AP

Lajčák Bécsben mutatta be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2019-es szlovák elnökségének prioritásait.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy a Bécs-Pozsony (Bratislava) távolság nem egész 60 kilométer, Pozsonytól pedig mintegy 380 kilométerre van az ukrán határ, amely ország fegyveres konfliktusban áll Oroszországgal.

„Az, ami ott, vagyis Ukrajnában és a környékén történik, elfogadhatatlan. Biztosítom önöket, hogy Szlovákia érzékeli ennek az ügynek a tarthatatlanságát”

– jelentette ki Lajčák az EBESZ Állandó Tanácsának első idei, már a szlovák elnökség keretében összehívott ülésén.

A szlovák elnökség első prioritása a konfliktusok megelőzése, illetve következményeik enyhítése. Más befagyasztott konfliktusok mellett Lajčák az ukrajnai válságot, a Krím illegális megszállását és a Kercsi-szorosban kialakuló helyzetet említette. Úgy véli, a már létező eljárások és mechanizmusok, mint a strukturált párbeszéd vagy a biztonsági szektor reformja, kellően hatékonyak. Az ukrán válság megoldásához fontosnak tartja a nemek közötti egyenlőség érvényesítését is, és a nők nagyobb mértékű jelenlétét a biztonság területén. A miniszter kiemelte az ukrajnai különleges megfigyelő misszió fontosságát is.

A szlovák EBESZ-elnökség másik prioritása a biztonságos jövő, ezen belül Lajčák a kommunikációs technológiák és a mesterséges intelligencia fejlődését, valamint az energetikai innovációkat említette.

A harmadik prioritás az effektív multilateralizmus. Lajčák szerint az aktuális nemzetközi kihívások – például a terrorizmus vagy a klímaváltozás – megoldása csak az együttműködés útján lehetséges. Napjainkban azonban a multilaterális rendszerek fenyegetettségének lehetünk tanúi, véli a miniszter. Hozzátette: nem szabad ignorálni a történelem tanulságait, melyek szerint csak a kompromisszum és az együttműködés visz előre. Ezzel összefüggésben az EBESZ soros elnöke a multilateralizmus visszaállítására szólított fel.

Szlovákia január 1-jén vette át az EBESZ-elnökséget Olaszországtól. A következő 12 hónapban az SZK az egész szervezetet képviselni fogja. A szlovák EBESZ-elnökség – melynek mottója az "Emberközpontú elnökség" - prioritásait december 19-én hagyta jóvá a kormány.

Az EBESZ feladata, hogy a politikai párbeszéd, a közös értékek és a gyakorlati munka által a stabilitásra, a békére és demokrácia megszilárdítására törekedjen Európában. A szervezet politikai, katonai, ökológiai, gazdasági és emberjogi téren is fejt ki tevékenységet.

TASR