Lajčáknak nem tetszik, hogy Trump semmibe veszi a palesztinokat

Az ENSZ-nek egyértelmű az álláspontja azzal kapcsolatban, hogy Jeruzsálem legyen Izrael fővárosa: Jeruzsálem végleges státuszát kétoldalú, izraeli-palesztin tárgyalások során lehet csak megállapítani - jelentette ki az ENSZ közgyűlésének elnöke, egyben Szlovákia külügyminisztere, Miroslav Lajčák.

Lajčáknak nem tetszik, hogy Trump semmibe veszi a palesztinokat
Miroslav Lajčák (Fotó: TASR/AP)

"Az egyoldalú lépések nem járulnak hozzá ahhoz, hogy közös megállapodás útján szülessen megoldás. Kétoldalú megoldást akarunk látni, az izraeli és a palesztin állam közös megoldását, aminek eredményeként a felek békében élhetnek egymás mellett. Ahogy az ENSZ-főtitkár António Guterres mondta: nem létezik B-terv"

- nyilatkozta Miroslav Lajčák.

A Jeruzsálem státuszát övező feszültség azután alakult ki, hogy Donald Trump amerikai elnök december elején egyszer csak bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. Trump egyben utasítást adott arra, hogy az amerikai nagykövetség költözzön át Tel Avivból Jeruzsálembe.

A palesztinok szintén az izraeliek által 1967-ben elfoglalt Jeruzsálemet - pontosabban Kelet-Jeruzsálemet - tartják saját fővárosuknak.

(TASR)