Lakatot raktak az életfogytiglanos Jozef Roháč szájára

2017. október 4. - 15:38 | Külföld

Az 1998-as budapesti Aranykéz utcai merényletért és a Fenyő-gyilkosságért is jogerősen elítélt Jozef Roháč interjút akart adni a magyarországi Hír Televízió egyik műsorának. 

Lakatot raktak az életfogytiglanos Jozef Roháč szájára
Fotó: TASR

Az életfogytiglanra ítélt férfi azonban nem beszélhet, mert a magyarországi büntetés-végrehajtás országos parancsnoka megtiltotta neki. Hogy miért, azt csak Roháčcsal közölték - írta a HírTV a honlapján.

Roháč még múlt hétfőn írt alá egy nyilatkozatot, miszerint kizárólag a Hír TV Riasztás című műsorának ad interjút a 90-es évek véres magyarországi leszámolási ügyeiről. Három nappal később azonban a tévétársaság egy olyan levelet kapott a börtönöket felügyelő intézet sajtóosztályától, miszerint a szervezet parancsnoka elutasította a fogvatartott nyilatkozattételét.

Fülöp Tamás, Jozef Roháč ügyvédje sem tudja, miért tiltották meg ügyfelének, hogy beszéljen.

Minden valószínűség szerint ez összefüggésben lehet azzal, hogy az 1998-as, Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként elítélt Portik Tamás ügyvédje három héttel ezelőtt perújítási indítványt nyújtott be a fellebbviteli főügyészségre. Történt ez azt követően, hogy a nevezett jogtanácsost megkereste egy korábbi fogvatartott, azzal, hogy az ügyben elkövetőként elítélt Jozef Roháč elmondta neki a börtönben, nem Portik adta a megbízást a robbantásra.

A magyar ügyészség szerint azonban ez nem elég ahhoz, hogy ismét elővegyék az ügyet, ezért indítványozták a kérelem elutasítását. Nem sokkal ezután Roháč maga döntött úgy, hogy vállalja a vallomástételt, jelezve, ha őt megkérdezik, elmondja, mit tud az ügyről.

Közben a HírTV Riasztás stábja is megkereste Roháčot, aki hajlandó lett volna kamerák előtt elmondani, amit tud. Erre a magyarországi büntetés-végrehajtás országos parancsnoka kapásból megtiltotta az elítéltnek, hogy a kamera elé álljon.

A tévé erre megszólított egy szakértőt, az ELTE büntetés-végrehajtási jogi tanszékének docensét, aki szerint a törvény részletesen szabályozza az eseteket, amikor egy interjú megtiltható. Állítólag korábban még soha nem fordult elő, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka megtiltotta volna a nyilatkozattételt.

„Kíváncsi volnék én is az indokra. De nem gondolom, hogy a nemzetbiztonság védelme vagy államtitok lenne. Inkább a bűnüggyel kapcsolatos dolog” – vélte a docens.

Jelenleg azonban Jozef Roháč az egyetlen, aki ismeri az indokot, illetve ő az, aki fellebbezhet. Ügyvédje azt mondta, a dolog még nagyon friss, de kezelik a helyzetet.

Roháč neve Szlovákiában sem ismeretlen, az még a Vladimír Mečiar korszakát fémjelező Remiáš-gyilkossággal kapcsolatban is felmerült. Ekkor az alvilág ismert végrehajtójaként őt is meggyanúsították a bűncselekménnyel.

Mint ismeretes, Róbert Remiáš autója 1996. április 29-én robbant fel egy pozsonyi kereszteződésében. A rendőr annak az Oskar Fegyveresnek volt az összekötője, aki a a szlovák titkosszolgálat korábbi tagjaként azt vallotta a rendőrségen, hogy a köztársasági elnök fia, ifjabb Michal Kováč külföldre hurcolása mögött a SIS állhat.

De Roháč neve előkerült Miroslav Sýkora bandavezér ügyeivel kapcsolatban is. Ennek a bűnszervezetnek a tagjait – beleértve Roháčot is - azzal vádolták, hogy 1998 és 1999 között hat brutális gyilkosságot követtek el. Az áldozataik tulajdonképpen mind alvilági vagy vállalkozói körökből kerültek ki, így lényegében leszámolásról volt szó.

A magyarul jól beszélő hatszoros bérgyilkossággal vádolt szlovák elítélt korábban 10 évig bujkált a hatóságok elől, majd egy rutinellenőrzés során 2008-ban fogták el Prágában. A Fogorvosként (mert állítólag egy fogorvosi táskában hordta a gyilkoláshoz használt eszközeit), vagy Patkányként ismert (bár tagadta, hogy őt valaha is bárki így nevezte volna) férfinak életfogytiglanosként nincs sok vesztenivalója, viszont annál több érdekes információval rendelkezik a szlovákiai és magyarországi szervezett alvilág ügyes-bajos dolgait illetően.

(sárp)