Lakóházat is eltaláltak az orosz rakéták, sokan meghaltak, köztük gyerekek! (Fotók)

2023. január 15. - 08:08 | Külföld

Több halottja és számos sebesültje van a második orosz rakétatámadás-hullámnak, amely szombaton érte Ukrajnát, órákkal a Kijevre és Harkivra mért korábbi rakétacsapás után - jelentette az ukrán média hivatalos hatósági közlésekre hivatkozva.

Lakóházat is eltaláltak az orosz rakéták, sokan meghaltak, köztük gyerekek! (Fotók)
Fotók: AP/TASR (Továbbiakért kattints!)

A reggeli támadás után az egész országra légiriadót rendeltek el.

A második hullámban támadott célpontok közé tartozik Odessza, Harkiv, Krivij Rih, Lviv, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Mikolajiv és a főváros, Kijev is. Robbanások hallatszottak a közép-ukrajnai Vinnicja megyében is. Az infrastruktúrában, ezen belül az áramszolgáltató létesítményekben újabb károk keletkeztek.

A második rakétatámadásban a közép-ukrajnai Dnyipróban egy kilencemeletes lakóház részben összeomlott. Lakói közül legalább 20-an meghaltak, és 73-an megsérültek, köztük vannak gyerekek is - számolt be Valentin Reznyicsenko (a számok állandóan változnak, emelkednek), Dnyipropetrovszk megye kormányzója. A halottak között van egy 15 éves gyermek is. A vasárnap délelőtti közlés szerint viszont 38 személyt már kiszabadítottak a romok alól.

A reggeli rakétatámadásban, amely Kijevet és Harkivot érte, a jelentések szerint senki sem sérült meg, de Kijev környékén a rakéták darabjai tüzet okoztak egy helyen, és épületekben is károk keletkeztek.

A rakétatámadás előtt Kijevben teljesen szokatlan módon nem szólaltak meg a szirénák, nem volt légiriadó. A légierő szóvivője, Jurij Ihnat ezt azzal magyarázta, hogy az orosz rakéták valószínűleg északról, magas, ballisztikus röppályán érkeztek.

Mint az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta: Ukrajnának nincs képessége ballisztikus rakéták azonosítására és lelövésére.

A kijevi katonai közigazgatás közleménye szerint a reggeli rakétatámadás a főváros egy infrastrukturális létesítményét érte. Az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató fokozott tempóban dolgozik a károk elhárításán.

A DTEK, a legnagyobb ukrán magán áramszolgáltató vállalat vészhelyzeti áramszünetet léptetett életbe Kijevben, Kijev környékén és Odesszában.

Andrij Jermak, a kijevi elnöki hivatal vezetője a rakétatámadások után határozottan kijelentette: "Az oroszok terroristák, és mindenért megbűnhődnek. Mindenki - kivétel nélkül". Hozzátette, hogy az ukrán légierő tudja a dolgát. "Vissza fogunk csapni" - mondta.

(MTI)