A lakosok döntő többsége arányosnak tartja az óvintézkedéseket

2020. március 26. - 16:55 | Belföld

Szlovákia lakosságának nagy része megértéssel fogadta az új típusú koronavírus terjedése miatt hozott óvintézkedéseket. Több mint 90 százalékuk teljesen vagy "inkább megfelelőnek", arányosnak tartja a kormány rendelkezéseit. Ez a Go4insight ügynökség reprezentatív felméréséből derül ki, melyet március 17. és 25. között végeztek el 1000 válaszadó bevonásával. A TASR hírügynökséget Rastislav Kočan, a Go4insight munkatársa tájékoztatta csütörtökön.

A lakosok döntő többsége arányosnak tartja az óvintézkedéseket
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

A potenciális óvintézkedések közül az esetleges mozgáskorlátozás, az elfogadottak közül az üzletek nagyobb részének zárva tartása a legkevésbé népszerű. Az ellenzők aránya ugyanakkor ebben a két esetben sem éri el még a 10%-ot sem. Többségük fiatal, vagy egyéni vállalkozó. "Teljesen aránytalannak" szinte senki sem tekinti az elfogadott óvintézkedéseket.

A felmérés szerint a leginkább elfogadott intézkedés az, amely szerint nyilvános helyen kötelezővé tették a védőmaszkok viselését. A válaszadók három negyede nyilatkozta, hogy legalább alkalmanként védőkesztyűt is felhúz. 90 százalékuk kevesebbet utazik az új típusú koronavírus terjedése miatt, legyen szó akár tömegközlekedésről, akár autózásról. A többség mellőzi a kézfogást is, mint üdvözlési formát, és gyakrabban mos kezet.

A válaszadók két harmada ismerte be, hogy felhalmozott tartós élelmiszereket. A felnőtt lakosok nagyjából egy százaléka nem változtatott semmit a magatartásán a világjárvány miatt – ők főleg 40 és 65 év közötti, kétkezi munkások. A másik oldalon, a lakosság 95 százaléka állítja, hogy öt-hét óvintézkedést is betart.

A felmérés szerint a lakosok több mint háromnegyede, vagyis 75 százalékuk fél attól, hogy megfertőződik. 38 százalékuk nagyon fél az új típusú koronavírustól, 22 százaléknyian mérsékelten félnek, háromszázaléknyian pedig egyáltalán nem tartanak a betegségtől. Minél idősebb valaki, annál jobban fél. A hatvanasok 80 százaléka, a hetvenesek csaknem 90 százaléka aggódik. A 25 évnél fiatalabb korosztály tagjainak valamivel több mint fele fél az új típusú koronavírustól.

Arra a kérdésre, hogy mikor térhet vissza az élet a normális kerékvágásba, a szlovákiai lakosok többsége viszonylag optimista választ adott. Több mint 90 százalékuk véli úgy, hogy Szlovákiában legkésőbb egy éven belül minden a régi lesz. A lakosság egyharmada bízik abban, hogy erre már fél éven belül sor kerülhet, a másik harmada szerint pedig még nyár előtt eltűnik a koronavírus.

A lakosság mintegy tíz százaléka borúlátóbb. Szerintük egy évnél több időre lesz szükség ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. A pesszimisták fele ráadásul úgy gondolja, hogy semmi sem lesz többé olyan, mint régen. „A fiatalok és a társadalmi ranglétra magasabb fokán álló, többet kereső emberek optimistábbak. Leginkább az idősebbek gondolják úgy, hogy több időre lesz szükség a normális életvitelhez való visszatéréshez” – zárta Kočan.

TASR