A lakosok is javasolhattak ötleteket – így nevezik el Somorja új lakóparkjának utcáit

2019. szeptember 24. - 12:57 | Régió

Somorja városa a nyár folyamán szólította fel a lakosokat, hogy tegyenek javaslatokat az újonnan kialakított Labyrint lakópark utcáinak elnevezésére. Erről is szó esett a somorjai képviselő-testület csütörtöki ülésén.

A lakosok is javasolhattak ötleteket – így nevezik el Somorja új lakóparkjának utcáit
Fotók: Cséfalvay Á. András – további fotókért kattints!

A testületi ülésen a pénzügyi bizottság elnöke, Tóth Imre (MKP) értékelte a város 2019-es év első félévi költségvetésének teljesítését. A költségvetés ezidáig bevételi oldalon 47,28 százalékkal, kiadási oldalon pedig 38,39 százalékkal van teljesítve. Mint fogalmazott, a folyó bevételek az időszaknak megfelelően 50 százalék feletti értéken állnak, a kiadás 40 százalék körül mozog. „A beruházásoknál még elég alacsonyak az értékek, a bevételi oldalon 7,5 százalék, a kiadási oldalon pedig 26,5 százalék körüli. Ez azzal magyarázható, hogy a tervezett beruházások egyelőre nem indultak be. Pénzügyi műveleteknél a bevételi oldalon 34 százalék, a kiadási oldalon pedig 49 százalék áll” – ismertette.


Tóth Imre

A független könyvvizsgáló, Milan Varchola mérnök a 2018-as évi zárszámadásáról készült anyagot, valamint a város 2018-as konszolidált zárásáról készült dokumentumot is rendben találta, jelentése alapján mindkét anyag valós képet mutat a város gazdálkodásáról.

A testületi ülés egyik napirendi pontja a városi utcák és egyéb közterületek elnevezéséről szóló javaslat megtárgyalása volt. Orosz Csaba polgármester elmondta, a korábbi ülésen a kulturális bizottság azt a feladatot kapta, hogy hozzon létre javaslatot a somorjai Labyrint lakópark utcáinak elnevezésére. „Jöttek okosabb és idétlenebb javaslatok egyaránt. Egyet sajnálok, hogy az ott lakóktól származó javaslatot későn kapták meg és már nem tudták valamilyen módon akceptálni” – mondta.

A kulturális szakbizottság elnöke, Varju Péter (MKP) elmondta, a javaslat újratárgyalásakor a bizottság amellett, hogy az utcanevek megfeleljenek a vonatkozó határozatnak, szem előtt tartották az augusztus 16-ig beérkezett lakossági javaslatokat. „Felmerült a kérdés, hogy szükség van-e ilyen változásra. Úgy gondoltuk, hogy igen, mert fontosnak tartottuk, hogy emléket állítsunk városunk jelentős történelmi részeinek, dűlőinek, majorjainak, illetve megőrizzük egykori somorjai lakosaink és Somorjához kapcsolódó személyiségek neveit, akik valamilyen módon tettek a város fejlődéséért."


Varju Péter

A somorjai Labyrint lakópark a Lidl bevásárlóközpont mögötti, 11 hektáros területen található. Összesen 155 családi ház megépítését tervezik itt, több mint hatszáz embernek biztosítanának lakóhelyet, 310 autónak pedig parkolóhelyet.

Az ülésen szót kért Simon Péter, a város építészeti, területfejlesztési, közlekedési és környezetvédelmi szakosztályának főosztályvezetője, aki nem mellesleg a szóban forgó lakótelep lakosa. Az osztályvezető elmondta, az egész területet egy koncepció alapján próbálták megnevezni, és szem előtt tartották, hogy például milyen növényeket tudnak majd ott kiültetni. „Mi, ott lakók létrehoztunk egy javaslatot, megbeszéltük egymás közt és javasoltunk utcaneveket. Ezeket nem fogadták el, majd megjelent a mostani javaslat. Erre petíciót adtunk be, mert szerettük volna, hogy ha mégiscsak figyelembe veszik a javaslatunkat. A mostani megoldás koncepciómentes, mert keveri a növényeket és a helyszínneveket, másrészt pedig nehezményezzük, hogy miért nem vették figyelembe az ott élők javaslatait” – tette hozzá.


Simon Péter

A polgármester erre úgy reagált, hogy a folyamat megbízás alapján megtörtént, a döntés pedig a képviselők kezében van.

A testületi ülésen a képviselők elfogadták a kulturális bizottság javaslatát. Ez alapján az egyes számmal jelölt utcát Gancsházi utcának, a kettest Becskedi utcának, a hármast Bodza utcának, a négyest pedig Kunszt Károly utcának fogják elnevezni. Az ötössel jelölt szakasz az Őszirózsa utca folytatása, a hatossal jelölt pedig a Gabona utca folytatása.

Orosz Csaba egyúttal megbízta a kulturális bizottságot, hogy dolgozzon ki egy kritériumrendszert, amely alapján a jövőben sor kerülhet az utcák elnevezésére.


(fl,CsA)