A lakosság 5 százaléka szenved Alzheimer-kórban Szlovákiában, számuk 2050-re megduplázódhat

2019. április 8. - 22:05 | Tech

Az Alzheimer-kór a népesség öregedésével és az átlagéletkor emelkedésével kapcsolatos betegség. Szlovákia népességének öt százaléka szenved ebben a kórban.

A betegek száma 2050-re megduplázódhat, ami nagy anyagi terhet róhat az országra, annak ellenére is, hogy belátható időn belül elérhető lesz a gyógyszer, amely kedvező hatással lehet a betegség lefolyására – nyilatkozta a TASR-nek Stanislav Šutovský, a Pozsonyi Egyetemi Kórház neurológusa.

„Szlovákiában valamivel gyakoribb az Alzheimer-kór, mint a mediterrán országokban, és valamivel ritkábban fordul elő, mint Skandináviában. Minden huszadik, 75 évesnél idősebb embert érint. Felmérést végeztünk a pozsonyi klinikán, és megállapítottuk, hogy a lakosság 20 százalékát nem érinti a szellemi lepülés. A normál öregedés és a demencia közötti átmeneti időszakban a lakosság 15 százalékánál fordul elő ez a körkép. A nyugdíjasokotthonok lakói körében viszonylag gyakori a demencia” – közölte a neurológus, és hozzátette az Alzheimer-kórban szenvedők száma 2050-re előreláthatólag megduplázódik.

Korábban kevésbé volt elterjedt a világon ez a betegség, elsősorban az alacsonyabb átlagéletkor miatt. Kevesebben élték meg a 75 évet, azt az életkort, amikor a betegség általában elkezdődik. A földrajzi különbségek is fontosak ebből a szempontból. „A legkomolyabb rizikófaktor az Apoliproprotein (ApoE4) előfordulása, állapították meg amerikai tudósok 1993-ban. A kockázat Európa, Észak-Amerika és Ausztrália fejlett országainak fehérbőrű, kaukázusi típusú lakosait érinti leginkább. De nem betegszik meg mindenki, akinél kimutatják az ApoE4 jelenlétét. Mintegy 15-20 százalékuk kapja meg az Alzheimer-kórt. Érdekes, hogy az ApoE4 előfordulása az egyenlítőtől a két pólus irányába haladva egyre gyakoribb. Skandináviában például több az Alzheimer-kóros beteg, mint Olaszországban” – magyarázta Šutovský.

A svédeknél, a finneknél, a norvégoknál ApoE4 a lakosság 20-25 százalékánál van jelen, és közöttük nagy arányban fordul elő a betegség. A mediterrán térségben az ApoE4 előfordulása csak 10-15 százalék. Az Egyenlítő környékén, Afrikában ez az arány kevesebb mint 10 százalék. Šutovský elmondta, ennek okát még nem állapították meg.

„Nemcsak az ApoE4 az Alzheimer-kór kockázati tényezője, hanem a magas koleszterinszint is. Minél közelebb vagyunk a pólusokhoz, annál instabilabb az élelmiszer-ellátás. Az északi népeknek, különösen a téli hónapokban, szintén gondokat okozott a kiegyensúlyozott táplálkozás. Az ApoE4 metabolikus kompenzációként szolgált a korlátozott táplálékfelvétel mellett. Ez az egyik magyarázat arra, hogy az északi országokban fordul elő a leggyakrabban az Alzheimer-kór” – mondta Šutovský.


(TASR)

Címkék: Alzheimer-kór