A lakosság csaknem fele elégedetlen a demokrácia minőségével Szlovákiában

2021. április 27. - 16:48 | Belföld

Az emberek majdnem fele elégedetlen a demokrácia minőségével Szlovákiában – derül ki a Focus ügynökség felméréséből, amit az INEKO megbízásából késztett.

A lakosság csaknem fele elégedetlen a demokrácia minőségével Szlovákiában
Fotó: TASR

Peter Goliaš, az INEKO igazgatója szerint 2016-hoz képest 39,8-ról 45,6 százalékra nőtt azok aránya, akik nem elégedettek a demokrácia minőségével. Ugyanakkor az elégedettség is nőtt, méghozzá 25,9 százalékról 29,3-ra. A maradék válaszadó se jónak, se rossznak nem tartja a demokrácia minőségét.

A megkérdezettek 49,9 százaléka szerint az elmúlt öt évben inkább romlott a demokrácia minősége, és csak 20,8 százaléknyian gondolják úgy, hogy javult.

A felmérésben résztvevők több mint kétharmada (68,3 százalék) gondolja úgy, hogy a demokrácia minősége jelentősen befolyásolja az emberek életét Szlovákiában. Főként a magyar nemzetiségűek vélekednek így, illetve azok, akik 100 ezernél nagyobb népességű városban élnek. 2016-ban ez 52,3 százalék volt.

A legtöbben azért elégedetlenek a demokráciával, mert a politikusok nem a köz érdekében, hanem a saját vagy hozzájuk közel álló vállalkozók érdekében cselekszenek – a válaszadók 80,7 százaléka gondolja így. 80,2 százalékukat az zavarja, hogy a politikusokat nem büntették meg az állami pénzekkel való manipulációért, 78 8 százalékukat pedig az, hogy az emberek nem egyenlőek a törvény előtt.

A szlovákiai demokráciával a felmérés szerint elsősorban a Republika, a ĽSNS, a Szövetség, a Hlas-SD és a Smer-SD választói elégedetlenek. Ellenkezőleg, a legkevésbé a Za ľudí, az OĽaNO, az SaS választói panaszkodnak.

A felmérést a Focus közvélemény-kutató ügynökség készítette április elején 1020 válaszadó bevonásával.

(TASR)

Címkék: demokrácia, felmérés