A lakosság egy nagy része nincs elragadtatva az Európai Uniótól, de a többség szerint volt pár előnye a csatlakozásnak

2023. január 12. - 13:35 | Belföld

A szlovák állampolgárok 70 százaléka gondolja úgy, hogy az EU-tagságnak vannak előnyei az országra nézve, a csatlakozást viszont már csak a válaszadók 44 százaléka tartja jónak - ez derült ki az Eurobarométer legfrissebb kutatásából.

A lakosság egy nagy része nincs elragadtatva az Európai Uniótól, de a többség szerint volt pár előnye a csatlakozásnak
Fotó: TASR/AP

Munkalehetőségek a tagság fő pozitívuma, ezzel a szlovák állampolgárok 44 százaléka értett egyet.

Ha az unió teljes lakosságát nézzük, akkor a háború kitörése óta a tagság támogatottsága az egyik legnagyobb (62 százalék) 2007 óta. Az európaiak 66 százaléka tartja fontosnak a tagságot, a válaszadók 72 százaléka szerint pedig az országa profitált abból, hogy csatlakozott a szervezethez.

Ha csak Szlovákiát nézzük, akkor a helyzet nagyon más. Az igaz, hogy 2021 ősze és 2022 tavasza óta nőtt azon emberek száma akik pozitívan látják Szlovákia csatlakozását az unióhoz, ezzel megelőztük a görögöket és az osztrákokat, viszont másokat az unióban már nem.

Van itt még egy érdekes adat, amely azt mutatja, hogy jelenleg az országban a tagságot csak a válaszadók 48 százaléka tartja fontosnak, amely egyébként a legkevesebb az egész unióban.

Az Eurobarométer-felmérés a béke és a biztonság támogatásának erősítését is kiemelte az unióval kapcsolatban: a teljes EU-ból a válaszadók 36 százaléka, Szlovákiából pedig a lakosok 29 százaléka tartja ezt a tagság egyik fő pozitívumának. A 2021 őszi felméréshez képest ez az egész EU-n belül hat százalékpontos, Szlovákiában pedig négy százalékpontos növekedést jelent.

Továbbá az uniós lakosság 30 százaléka szerint a tagság elősegítette az országa gazdasági növekedését, míg Szlovákiában ezt csak a válaszadók 27 százaléka gondolja így.

A felmérést 2022 októbere és novembere között végezték el. 27 EU-tagország több mint 26 000 állampolgárát kérdezték meg.


(TASR)