A lakosság egyre nagyobb része szelektálja a hulladékot, de még mindig vannak, akik egyáltalán nem törődnek ezzel

2024. április 2. - 12:41 | Belföld

Egyre többen szelektálják a hulladékot Szlovákiában, ennek kézzelfogható bizonyítéka, hogy egyre növekszik az újrahasznosítás aránya. Ugyanakkor még mindig követnek el hibákat a lakosok a szemét szétválogatásánál, és még mindig vannak, akik egyáltalán nem törődnek ezzel – mondta a TASR-nek Marek Brinzík, a felelős gyártókat tömörítő Natur-Pack munkatársa.

A lakosság egyre nagyobb része szelektálja a hulladékot, de még mindig vannak, akik egyáltalán nem törődnek ezzel
Illusztrációs felvétel (TASR)

„2016-ban még sereghajtó volt Szlovákia az EU-ban, azóta lassan, de biztosan közelítünk az élbolyhoz, és egyes területeken már oda tartozunk” – mondta Brinzík. Hozzátette, már az összes önkormányzat bevezette a szelektív szemétgyűjtést. Pontosan az önkormányzatnak van a legnagyobb szerepe a lakosság motiválásában, ugyanis ahol az önkormányzat és a hulladékszállító társaság is aktív ezen a téren, ott magasabb a szelektálási arány.

Brinzík a leggyakoribb hibákat is felsorolta, az egyik, hogy az emberek nem nyomják össze a hulladékot. „Ha nem nyomják össze például a nagyobb kartondobozokat, nagyon gyorsan megtelik a szeméttároló, még azelőtt, hogy kiürítenék, így aztán a többi papírhulladék más kukákba, vagy melléjük kerül.

A szelektálással kapcsolatban a leggyakoribb tévhit, hogy végül úgyis az összes szemét egy helyre kerül a hulladéklerakóban vagy az égetőben, ezért aztán nem is érdemes a kidobás előtt szétválogatni, de ez végképp nem igaz – tette hozzá Brinzík.

TASR