A lakosság mintegy negyede oltatná be magát a koronavírus ellen, derül ki egy felmérésből

2020. október 22. - 16:36 | Belföld

A ország lakosságának 23,5 százaléka oltatná be magát az új típusú koronavírus ellen – derül ki a szeptemberi, Hogy van, Szlovákia? (Ako sa máte, Slovensko?) akció keretében végzett felmérés eredményeiből.

A lakosság mintegy negyede oltatná be magát a koronavírus ellen, derül ki egy felmérésből
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az áprilisi felmérés során még a válaszadók csaknem 41 százaléka mondta azt, hogy beoltatná magát.

„A hajlandóság csökkenése valószínűleg annak tudható be, hogy egyre nagyobb az a meggyőződés, miszerint a koronavírus nem is olyan veszélyes, mint ahogy azt megpróbálják elhitetni velünk. És minden bizonnyal azzal is összefügg, hogy egyre jobban terjednek a vírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek és csökken a lakosság intézményekbe vetett bizalma

– mondta Robert Klobucký, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAS) Szociológiai Intézetének munkatársa.

Ha az oltást a munkáltató rendelné el, és az ezzel járó költségeket is megtérítené, akkor a válaszadók csaknem fele beoltatná magát.

A felmérés szerint a legnagyobb hajlandóság a PS-Spolu szavazói között van (50 százalék), a Za ľudí szavazóinak 43,8 százaléka, az SaS szavazóinak 43,2 százaléka lenne hajlandó beoltatni magát. Az ĽSNS-szavazók körében a legkisebb a hajlandóság, 12 százalékos.

„A szeptemberi adatokból kiderül, hogy akik úgy vélik, hogy a vírus véletlenül terjedt át állatról az emberre, azoknak 45,4 százaléka oltatná be magát"

- áll a felmérésben. Azoknak a válaszadóknak ellenben, akik szerint ez a vírus mesterséges, és szándékosan terjesztik, csupán a 11,1 százaléka lenne hajlandó az oltást beadatni.

A reprezentatív felmérést az MNFORCE kutatócég és a Seesame kommunikációs ügynökség végezte a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetével és Társadalomkutató Intézetével közösen, szeptember 10. és 14. között, 1000 válaszadó bevonásával.

TASR