A lakossági napelemes rendszerek telepítésének előnyei

2021. február 21. - 10:01 | Tech

Nagy és komoly döntés, amikor elhatározod, hogy napelemes rendszert fogsz telepíteni. Ez egy olyan befektetés, amellyel egyszerre növeled a környezettudatosságod mértékét és tevőleges résztvevőjévé válsz a klímavédelemnek. Mindeközben pénzt spórolsz magadnak és a családodnak, valamint jelentősen növeled ingatlanod értékét és eladhatóságát is.

A lakossági napelemes rendszerek telepítésének előnyei

Ezek mind nagyon fontos szempontok, s okos döntés, hogy szeretnéd ezeket megvalósítani.

Amikor árajánlatot kérsz lakossági napelemedre, a felmérés után választ kapsz azokra a kérdéseidre is, hogy mekkora költséget kell áldoznod erre a befektetésre, s hogy mennyi idő alatt, várhatóan milyen mértékű megtérülésre és nyereségre számíthatsz.

Fontos látni, hogy az ingatlanod milyen mértékben alkalmas napelemes rendszer telepítésére, milyen a tájolása és a tetőszerkezete, milyen a tető benapozottsága. Mindezek szükségesek lesznek ahhoz, hogy tudd, a te konkrét esetedben mennyire éri meg, hogy napelemes rendszert telepíts.

Spórold meg a villanyszámlát!

A villanyszámla megspórolása szokott az egyik legerősebb érv lenni amellett, hogy napelemes rendszerbe fektess pénzt. Viszonylag rövid idő alatt tarthatsz számot arra, hogy befektetésed megtérül, utána pedig spórolni fog neked, így több pénz maradhat nálad, amit másra költhetsz vagy újabb dolgokba fektethetsz.

A szaldós rendszer, ami még elérhető Magyarországon, lehetővé teszi számodra, hogy az áramszolgáltató rendszerre kapcsolódva, a többletenergiát termelő időszakok során keletkező többletáram, amit nem használsz el, az áramszolgáltatóhoz kerüljön, s így például a nyári időszak alatt előállított energiáért cserébe a téli hónapokban, amikor a napelem kevésbé hatékony, azonos vételi-eladási áron tulajdonképpen visszaszolgáltassa számodra.

Végeredményben az eladott és a megvásárolt energia egyensúlyát ha eléred - ami a professzionális tervezés és kivitelezés esetén képes megvalósulni -, akár nulla forintos villanyszámlád is lehet.

A befektetés megtérülése

A befektetés körülbelül hét-kilenc év alatt térülhet meg, s ezután nagyjából húsz évnyi energiára is számíthatsz, ha szakértő kezekre bízod magad. A szaldós rendszer még elérhető, s a kivitelezett rendszerek megmaradhatnak ebben a konstrukcióban. 2024 után már változások lesznek ebben a kérdésben, s majd a szigetüzemű és a hibrid rendszerek közül választhatod ki a számodra legoptimálisabb megoldást.

A profi telepítést követően várhatóan minimum tíz-tizenöt évig, de inkább tovább sem kell arra számítanod, hogy a rendszeren karbantartási munkálatok válnak időszerűvé. A napelemes rendszer időtálló, valóban hosszú távra van tervezve. Ha pedig még tovább mennél a környezet védelmében, s elektromos autóra váltanál, hát “tankolni” is tudsz majd otthon!

A jövő itt van, és szinte egy karnyújtással elérhető számodra is, ha igazán szeretnéd! Haladj a fejlődéssel, és élj a technika adta lehetőségekkel!

(PR-cikk)