Lališ, Čongrády, Steinhübel – a fél pozsonyi alvilág tudhatott Rusko tervéről!

2019. május 23. - 16:10 | Belföld

Mikuláš Černák után beismerő vallomást tett a bíróságon Miloš Kaštan is, aki annak idején a besztercebányai maffiavezér egyik első embere volt, később azonban megromlott a viszonyuk.

Lališ, Čongrády, Steinhübel – a fél pozsonyi alvilág tudhatott Rusko tervéről!
Miloš Kaštan (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikk:
"Azt akarta, hogy nyom nélkül tűnjön el a nő" – vallotta Černák Ruskóról

Mivel beismerő vallomását a bíróság nem fogadta el, így tanúvallomást tett, és ennek során ismerte el a bűnrészességét abban, hogy részt vett Sylvia Volzová meggyilkolásának előkészítésében, mégpedig Pavol Rusko, a Markíza egykori igazgatója és társtulajdonosa, későbbi gazdasági miniszter megbízásából.

Kaštan jelenleg 14 és fél éves börtönbüntetését tölti. "1994 és 1997 között Mikuláš Černákkal több cégben is társtulajdonosok voltunk. Róbert Lališt a pozsonyi Sýkora-klánból ismertem. Pavol Ruskóval először 1997-ben találkoztam, azóta nem láttam. Az volt a feladatom, hogy közvetítsek egy találkozót Rusko és Černák között" - vallotta az ügyben vádlottként kezelt egykori maffiózó.

A találkozóra végül a Security 3 nevű besztercebányai társaság székhelyén került sor, ahová Rusko egy testőrrel érkezett. Kaštan tulajdonképpen megismételte, amit Černák már elmondott, hogy Rusko úgy fogalmazott, problémái vannak az üzlettársával, és legszívesebben megölné őt.

A következő találkozó már a pozsonyi Holiday Inn hotelben zajlott le, ahol a Sýkora-klán tagjai is jelen voltak, hiszen ez az ő felségterületük volt. Kaštan elmondta, Róbert Lališ, a Sýkora-klán akkori feje, Peter Čongrády, akit később meggyilkoltak, valamint Peter Steinhübel, aki már szintén nincs az élők sorában.

Steinhübel szeretett volna a Markízánál szerepet vállalni, Volzová megfigyeléséért pedig 500 ezer korona azonnali letételét kérte.

Miloš Kaštan vallomása végén emlékeztetett arra, hogy Černákkal 1997 óta, amikor letartóztatták, nagyon rossz viszonya van.

"Azóta, hogy engem megpróbált likvidálni."

(Nový Čas)