Lališ elmesélte, milyen volt a nap, amikor megölték Sýkorát

Több mint húsz év telt el a Sýkora-klán feje, Miroslav Sýkora meggyilkolása óta, de ezidáig még senkit sem ítéltek el az ügyben.

Lališ elmesélte, milyen volt a nap, amikor megölték Sýkorát
Fotó: TASR

Szerdán ebben az ügyben tett vallomást az Igazságügyi Palotában Róbert Lališ.

„Emlékszem, aznap a Danube hotelben találkoztunk. Sýkora, Bališ, Čongi és én. Kávéztunk, jó volt a hangulat“ – mesélte Lališ.

Sýkora állítólag azt mondta a többieknek, hogy el kell ugornia egy találkozóra a Holiday Inn hotelbe. Sýkorával ment a testőre is.

„Čongi valamilyen iratokat ment intézni a hotelen kívülre. Nem sokkal később jött vissza és ordított ránk, hogy miért nem csinálunk valamit, mert megölték Miro Sýkorát“ – folytatta Lališ.

Mindannyian elmentek a Holiday Inn hotelhez, ahol két holttestet láttak – Sýkoráét és Radičét. „Nem sokkal később megérkezett Pápay, Černák, Ferus és más pozsonyi vállalkozók. Mind azon törték a fejüket, hogy ki tehette. Mironak ezer barátja volt, de ugyanúgy ezer ellensége is“ – tette hozzá Lališ.

Elmondása szerint főleg a titkosszolgálatot emlegették.

„Čongi az oroszokra gyanakodott. Hozott is egy kazettát, amelyen egy felvétel volt a repülőtér előteréről. A felvételen két 30-40 év közötti orosz személy volt, akik a gyilkosság napján utaztak haza“ – állítja Lališ.

Miroslav Sýkorát 1997 februárjában gyilkolták meg. A bűncselekmény elkövetésével Ľuboš Ferust, Marek Ľuptákot, Richard Benčičet és Milan Majtant gyanúsítják. A gyilkosság szervezője minden bizonnyal Peter Križanovič, azaz Duran lehetett.

tvnoviny.sk/para