Lampedusa polgármestere nyílt levélben kért segítséget

2020. augusztus 20. - 22:00 | Külföld

Biztonsági és járványügyi vészhelyzet alakult ki a továbbra is bevándorlókkal teli Lampedusa szigetén a polgármester Salvatore Martello polgármester szerint, aki nyílt levélben sürgetett ismételt megoldást a kormánytól csütörtökön.

Lampedusa polgármestere nyílt levélben kért segítséget
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Salvatore Martello a sajtóban közölt felhívásában kijelentette, hogy a Giuseppe Conte vezette kormány "nem képes garantálni a rendet és az egészségügyi biztonságot a szigeten".

"Nem lehet tovább elhallgatni, ami Lampedusán történik"

- írta a dél-olaszországi sziget első embere.

Salvatore Martello megjegyezte, Lampedusa hatóságai és lakosai az elsők között állnak ki az emberi jogok védelme mellett, "de elfogadhatatlannak találjuk, hogy Lampedusa magára maradjon a legvadabb politikai manőverezés viharában".

A polgármester arra utalt, hogy szerinte az olasz kormány saját migrációs politikája érdekében Lampedusát áldozza fel. Lampedusán csütörtök este 1159 bevándorló tartózkodott, miközben a helyi regisztrációs központ kevesebb mint kétszáz személyes.

Salvatore, ismertebb nevén Toto Martello 1993 és 2002 között a baloldali Demokrata Párt (PD) színeiben volt Lampedusa és a közeli Linosa szigetének első embere. Két évvel ezelőtt tért vissza a polgármesteri székbe független jelöltként.

A nyár eleje óta sürgeti a vészhelyzet elrendelését a belügyminiszter Luciana Lamorgesétől és a miniszterelnök Giuseppe Contétől. A belügyminiszter július 20-án mérte fel a helyzetet Lampedusán, azonnali segítséget ígért. Kezdetben a többségében tunéziai, tehát gazdasági bevándorlónak minősülő migránsokat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de a szicíliai polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezésekre üteme egyre lassult, majd leállt. Nello Musumeci szicíliai kormányzó már azt sem engedélyezi, hogy a Lampedusáról átvett bevándorlókat ideiglenesen egy sátortáborban helyezzék el.

Salvatore Martello utoljára augusztus 3-án intézett ultimátumot a Conte kormányhoz.

"Egyenlőre nem történt semmi. Érthetetlen, hogy a kormány miért nem cselekszik. Úgy tesznek, mintha számukra ez a helyzet teljesen normális lenne, miközben rendkívüli migrációs, egészségügyi és biztonsági helyzet alakult ki"

- mondta augusztus elején az MTI-nek.

A belügyminiszter augusztus első hetében karanténhajót küldött Lampedusa partjaira: az Azzurrán jelenleg hétszáz bevándorló tartózkodik. Azóta egy másik hajó is lehorgonyzott a szigetnél, az Aurelián már kétszázötvenen vannak. Luciana Lamorgese hétfőn Tunéziában egyeztetett a március óta Olaszországba, majdnem kivétel nélkül Lampedusa szigetére, érkezett több mint hétezer tunéziai visszatoloncolásáról.

Olaszország többi kormányzója és polgármestere is nemet mond a bevándorlók átvételére Lampedusáról. Az északi Piemonte tartományi elnöke, Alberto Cirio tiltakozását fejezte ki, amiért hetvenhat bevándorlót be kellett fogadnia, majd egy részük megszökött a nekik kijelölt szálláshelyről.

MTI