Langyi Forró-interjú

Ardamica Zorán | 2022. november 23. - 08:02 | Vélemény

Forró Krisztián pártelnöki minőségében interjút adott az Aktualitynak.

Langyi Forró-interjú
Forró Krisztián - Cséfalvay András felvétele

Meg kell hagyni, riportalanyként saját múltjához képest sokat fejlődött és számos fontos dolgot mondott. Pl. felsorolta, hogy a jelenlegi kormány mely kisebbségeknek tett ígéreteit nem tartotta be. Kár, hogy nem került sor az ígéretektől független problémaokozások felsorolására (KKA, Kulturális Minisztérium stb.)

Ami azonban még mindig baj, hogy az elnök úr – ne kérdőjelezzem meg: bizonyára őszinte igyekezete ellenére – még mindig vagy magánvéleményt fogalmaz meg, vagy pedig leginkább az MKP-platformét.

Nagyon helyesen – látszott az őszinte igyekezet – tartotta magát ahhoz a nyilván 3-platformos, közös állásponthoz, hogy az országos választások előtt nem nyilatkozik kooperációkról. Ahhoz is, hogy csupán 2 párttal kizárt az együttműködés. De amikor nem zárta ki az együttműködést Kotlebáék utódpártjaival és szökevényeivel – ami értékrendbeli kérdés – a riporter logikus unszolására sem, arról tett tanúbizonyságot, hogy az értékrend, sem pedig az ő elnöki autonómiája nem stabil. Hiszen mindenki tudja, hogy az említett egyének (köztük extrémizmusért bíróság által elítéltek) és pártok nem váltak hernyóból pillangóvá, vízből borrá, zajból muzsikává, kurtizánból apácává. Amennyiben Kotlebáékkal kizárta a Szövetség az együttműködést, a Szövetség elnöke minden logika szerint megengedhetné magának, hogy a más márkanév alá bújó fasisztákkal se járjon el másképp. Ám ő görcsösen ragaszkodott a közben kontraproduktívvá vált nemnyilatkozáshoz, mintha mindenáron nyitva akarná hagyni a fasisztákkal való együttműködés ajtaját… Ez nem hoz, hanem elriaszt választókat. Saját platformja szimpatizánsai között is.

Még két nagy bakot lőtt a bő fél óra alatt. Az egyik az ukrajnai orosz háborúval, a másik Orbánnal kapcsolatos volt.

Forró – tévedésből vagy alibiből? – személyes választ adott pártelnöknek szánt kérdésre. Az érvei pedig nettó butaságok voltak. Nem támogatja ugyanis az ukránok fegyverszállítmányokkal való segítését, mert azok csak meghosszabbítják a háborút. Meg kell hagyni, az tényleg igaz, hogy e szállítmányok nélkül a háború korábban érne véget, csak az a baj, hogy biztosan az orosz agresszorok győzelmével. Ami Ukrajna végét jelentené. Tehát a Forró által preferált csakis humanitárius segítség maximum az ukránok temetési költségeihez jelentene némi cinikus hozzájárulást. Forró tárgyalásokat akar. Miközben tudja, hogy a G20 -csúcson Lavrov elutasította a tárgyalásokat, el is ment haza a vége előtt. Majd pedig kilőtt a források szerint 80-nál több rakétát Ukrajnára. Azt már nem mondta Forró, ilyen helyzetben hogyan venné rá Lavrovot vagy Putyint a tárgyalásra. Nyilván sehogy. Azt sem mondta Forró, ilyen helyzetben, masszív rakétatámadások idején – ha szerinte a fegyverszállítás nem jelent segítséget Ukrajna számára – akkor vajon mi? Vízipisztoly? Plüssmaci? Napernyő?

Oroszország külön álnépszavazás-cirkusz keretében annektált elfoglalt területeket. Hogyan tárgyalhatna azok visszaadásáról? Sehogy. Az oroszok általi megtartásuk pedig ma mindenki más számára elképzelhetetlen a civilizált nyugati világban. Vagy mégsem, elnök úr? Másrészt Oroszország mindenféle nemzetközi egyezmény leköpésével civileket gyilkol, kínoz, terrorizál, mégpedig módszeresen. Ennek befejezése minden jóérzésű ember, politikus és ország számára alapkérdés. Nem tárgyalási alap, hogy jó, akkor majd csak fele annyi gyereket robbantsanak szét rakétákkal Putyinék, ha meghagyhatnak, maguknak két és fél lerombolt falut… Az istenke szerelmére!

A szankciók kérdésében Forró (vagy a Szövetség???) először is saját pozíciónk megerősítését, megtartását preferálja. Nem vagyok egy nagy közgazdász guru, de az teljesen evidens, hogy jelenleg a világ nagy része csakis áldozathozatal árán képes szankcionálni Oroszországot. Így aztán Forró hozzáállása ama szülőre emlékeztet, aki azért nem szigorú, hogy ne haragudjanak rá a gyerekei… Nem a jövőre gondol, hanem pillanatnyi érdekből eldobja azt.

A riporteren kívül talán senki sem akarta, hogy Forró Orbán Viktort bírálja. Amit azonban az elnök úr bemutatott, az maga a szerelem. Forrót kivéve még Orbán Viktor is tudja, hogy Orbán Viktor nem tévedhetetlen. Egy no comment simán megtette volna. Ehelyett Forró (ehhez lásd még a Fidesz Ukrajna-agendájának leckeszerű felmondását) gyakorlatilag bebizonyította, hogy – remélem, nem a Szövetség, csak ő – Orbán előretolt helyőrsége. Pedig csupán egyetlen majdnem elfogadható követendő példát tudott felhozni az orbáni politikából. A családtámogatást.

Kétségbevonhatatlan, a családok támogatása fontos és üdvös.

Most már csak arra lennék kíváncsi, ha megtanulunk Orbántól családokat támogatni (bizonyára magunktól erre Szlovákiában senki sem képes…), vajon minden családmodell jogosult lesz-e a különféle támogatásokra? Vajon családnak tartjuk-e majd azon emberi kapcsolatrendszereket, amiket Orbán nem? Ez egy fontos kérdés lehet például egy szlovákiai magyar özvegy nagymama és a vele egy háztartásban élő elvált lánya és annak két lánygyermeke szempontjából. Is.

-------------------------------

Van az úgy, hogy egy-egy téma többeket megmozgat, mert lényeges, sorsfordító. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián Aktualitynak adott interjúja tulajdonképpen majdnem lényegtelen magánszám, sorsfordítónak pedig távolról nem minősíthető. Hogy mégis kétszer futottunk neki, jómagam és Zorán kollégám, az a puszta véletlen műve. Illetve az előzetes egyeztetés hiánya miatt fordulhatott elő. Ennek ellenére, mármint, hogy nem egyeztettünk, egyértelmű, hogy mindketten ugyanazt gondoljuk Forróról és a Szövetségről. Talán nem csak azért mert megátalkodott libsik vagyunk...

Barak László