Lányát segítené az elnöki székbe a mostani elnök a Fülöp-szigeteken, így akar kibújni a több ezer gyilkosság alól

2021. október 3. - 09:56 | Külföld

A lánya válthatja az államfői poszton Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt - adta hírül az ABS-CBN adó helyi idő szerint szombat este.

Lányát segítené az elnöki székbe a mostani elnök a Fülöp-szigeteken, így akar kibújni a több ezer gyilkosság alól
Rodrigo Duterte és lánya, Sara Duterte-Carpio (Fotó: TNS)

Az értesülés magától Dutertétől származik, aki szombaton bejelentette, hogy alelnökként sem indul a jövő májusi elnökválasztáson. A szigetország alkotmánya mindössze egy hatéves ciklus kitöltését engedélyezi, vagyis aki volt már államfő, nem töltheti be újra a tisztséget.

A bejelentés után - amelyen azt is közölték, hogy Duterte bizalmasa, Christopher Go szenátor lesz az alelnökjelölt - egy kis helyi adó újságírója rákérdezett az elnöknél, hogy akkor ez azt jelenti, hogy "Sara/Go" - vagyis Sara Duterte-Carpio, a jelenlegi államfő lánya lesz az elnökjelölt az újonnan bejelentett alelnökjelölttel párban -, és Duterte igennel felelt.

Ez azért meglepetés, mert eddig úgy lehetett tudni, hogy Sara Duterte-Carpio marad a déli Mindanao sziget tengerparti nagyvárosának, Davaónak a polgármestere, és egyáltalán nem adta jelét annak, hogy az államfői tisztségre pályázna.

Az elnökválasztáson indulni szándékozó jelölteknek október 8-ig kell regisztráltatniuk magukat.

Megfigyelők gyanították, hogy Duterte, miután már nem indulhat újra az államfői tisztségért, valamelyik szoros bizalmasát segíti az elnöki székbe, aki megvédi az esetleges jogi következményektől, ha akár a Fülöp-szigeteken, akár a Nemzetközi Büntetőbíróságon kimondják a felelősségét azért a több ezer gyilkosságért, amelyeket a drogkereskedelem elleni háború zászlaja alatt követtek el, de amelyeknek a körülményei tisztázatlanok.

MTI