Lassan, de készülnek a kerékpárutak a Csallóközben

2019. április 4. - 14:11 | Régió

A földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium 2017 nyarán több mint 80 millió eurót különített el európai uniós támogatásokból, hogy a kerékpáros közlekedés fellendítése érdekében országszerte támogassa a bicikliutak kialakítását. A jóváhagyott pályázatok közt több csallóközi település is szerepelt, ezért utánajártunk, hol tart jelenleg a folyamat az egyes községekben.

Lassan, de készülnek a kerékpárutak a Csallóközben
Fotók: Paraméter - további képekért kattints!

A Nagyudvarnok és Dunatőkés közti kerékpárút megépítése is egyike volt a jóváhagyott pályázatoknak. Ürögi Jánostól, Nagyudvarnok polgármesterétől megtudtuk, a községhez tartozó kataszterig kiépített kerékpárút munkálatainak nagy része már befejeződött. „Kisebb munkák vannak már csak hátra, és várhatóan az elkövetkező hetekben sor kerül a kerékpárút átadására” – mondta a polgármester, majd hozzátette, a két község közti legnagyobb kanyarban védőkorlátot építenek ki a kerékpárosok biztonsága érdekében.

„Fontos volt számunkra a kerékpárút megépítése, mert egy nagyon forgalmas szakaszról van szó, ahol rengeteg kamion közlekedik, a bicikliút pedig nagy segítséget jelent helyieknek” – húzta alá Ürögi. A projekt megvalósítására 328 ezer eurós állami támogatás állt rendelkezesükre.

A kerékpárút jelenleg a két község közti útszakasz megközelítőleg feléig húzódik, majd az egyik kanyarban egy ideiglenes kitérővel ér véget. Arról, hogy Dunatőkés tervezi-e a kerékpárút folytatását, a község polgármesterénél, Csiba Máriánál érdeklődtünk.

A polgármester elmondta, nagy valószínűséggel még idén folytatódni fog a bicikliút építése Dunatőkés felől is. „A község egyik legnagyobb feladata, hogy folytatódjon a kerékpárút építése Dunatőkésen át egészen Pozsonyeperjesig, hiszen fellendülőben van a turizmus a régióban. Készen vannak a projektjeink, részben engedélyeztetve is vannak, tehát várhatóan még idén elkezdődhetnek a munkálatok” – nyilatkozta Csiba Mária.

A polgármester érdeklődésünkre elmagyarázta, mi volt az oka annak, hogy eddig nem kezdtek el dolgozni a kerékpárút kiépítésén: „Nagyudvarnok és Dunatőkés között a megközelítőleg 2,5 kilométeres szakaszon 144 telektulajdonos van, akikkel külön-külön meg kellett egyeznünk a jogi viszonyokról, az ő földterületeik egy része ugyanis belenyúlik a leendő bicilikút területébe. Ez tehát nem volt egyszerű folyamat. Akitől csak egyetlen négyzetmétert is igényeltünk, azzal vagy hosszú távú bérleti szerződést kellett kötnünk, vagy meg kellett vásárolnunk az adott területet, 144 emberrel pedig ezt nem volt egyszerű elintézni.

Nagyon sokat dolgozunk rajta, és számunkra jelen pillanatban ez az egyik legfontosabb, hogy mi legyünk a következő falu, ahol bicikliút épül” – hangsúlyozta Csiba Mária.

Hasonló a helyzet Diósförgepatonyban, ahol ugyancsak adminisztrációs eljárások miatt nem került sor ezidáig a kerékpárút kiépítésére a Dióspatonyrét felé vezető úton.

„A projekt elkészült és jóvá vannak hagyva konkrét pályázatok. Jelenleg a közbeszerzés ellenőrzése zajlik, a megvalósításnak valószínűleg ősszel tudunk nekiállni” – mondta Gálffy Szilárd polgármester, majd hozzátette, mivel a bicikliút kiépítése miatt fakivágásra is szükség lesz, ezért azt már csak ősszel tudják elkezdeni. A közbeszerzés végösszege a polgármester tájékoztatása szerint 347 ezer euró, ez azonban nem fedi pontosan a támogatás összegét.

Ha a közbeszerzés ellenőrzése során mindent rendben találnak, és ősszel kezdetét vehetik a munkálatok, várhatóan 2020 nyarára készülhet el a kerékpárút, amelynek első szakasza a diósförgepatonyi szövetkezet épületétől indulva egészen az országút kereszteződése után található első kanyarig húzódna. „Hosszú távon szeretnénk, ha egészen a Slovakiaringig vezetne, az ott érintett területek azonban már sajnos nem a község tulajdonát képezik” – nyilatkozta Gálffy Szilárd.

A község tervei közt szerepel továbbá a bicikliút kiépítése a Szentmihályfa felé vezető úton, a falu végén ugyanis hamarosan új utcákat terveznek nyitni. „A föld tulajdonviszonyainak rendezése mindig a legnagyobb problémát jelenti” – tette hozzá a polgármester.

Szentmihályfa és Szentmihályfa-kolónia közt már hamarosan teljesen elkészül a kerékpárút a megközelítőleg másfél kilométeres szakaszon. „Még folyamatban vannak a munkálatok. Az volt a célunk, hogy összekössük a két településrészt, és a lakosok biztonságosabban közlekedhessenek” – nyilakozta érdeklődésünkre Borbély Gyula polgármester, majd hozzátette, a község két prioritása a kerékpárút befejezése és egy kerékpármegőrző kialakítása, amelyre ugyancsak támogatást kaptak. A kerékpárútra közel 138 ezer eurós, míg a biciklimegőrzőre 34 ezer eurós állami támogatás áll rendelkezésükre.

„A kerékpármegőrzővel kapcsolatban jelenleg zajlik a közbeszerzés ellenőrzése. Amint ez befejeződik, és rendben találják, elkezdődhet a kiépítése. A bicikliút várhatóan egy hónapon belül teljesen elkészül” – mondta a polgármester.

Borbély Gyula hozzátette, ők is tervezik a kerékpárút létesítését Dióspatony és Szentmihályfa között, ezzel kapcsolatban azonban a községnek először rendeznie kell a tulajdonjogi viszonyokat.


(fl)