Lassan már csak annyi lesz a munkanélkülink, mint a járvány előtt!

2022. május 23. - 09:58 | Belföld

A nyilvántartott munkanélküliségi ráta áprilisban 0,13%-kal csökkent, és április végén 6,54%-ot tett ki.

Lassan már csak annyi lesz a munkanélkülink, mint a járvány előtt!
Archív felvétel - TASR

A munkaügyi miniszter, Milan Krajniak beszámolója szerint évközi szinten ez 1,46%-os csökkenést jelent.

Elmondta azt is, hogy lassan visszatérünk arra a szintre, mint amilyen a járvány elején volt. Pillanatnyilag épp a 2020 áprilisi (6,57%) szint alá csökkent a ráta. A legalacsonyabb egyébként 2019 áprilisa és 2020 eleje között volt, akkoriban nem érte el az 5%-ot sem, 4,9% körül mozgott.

Krajniak figyelmeztetett arra is, hogy a tavalyi év nyaráig nőtt a hosszú távú munkanélküliek aránya is, azóta viszont csökkenésnek indult.

A munkanélküliség mindegyik megyében csökken, ugyanakkor Eperjes és Kassa megyékben a legmagasabb. Ott jelenleg 4 ezer szabad munkahely vár gazdára a hivatalos munkaügyi nyilvántartás szerint.

Karol Zimmer, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ igazgatója szerint sok ukrán menekült is munkába állt. Szavai szerint áprilisban 12,4 ezer ukrajnai menekült talált munkát Szlovákiában. Az elmúlt hét végén 7,2 ezren dolgoztak. Többek munkaviszonya már véget ért, vélhetően azért, mert visszatértek szülőföldjükre. Zimmer elárulta, olyan munkapozíciókat foglaltak el az ukránok, amelyeket mások nem.

(SME)