„Lassan oda jutunk, hogy olcsóbb lesz a bor vagy a vodka, mint az ivóvíz” – az ország teljes összeomlása fenyeget Kollár szerint

2022. szeptember 22. - 14:52 | Belföld

Az államnak minél gyorsabban meg kell szabnia az energiaárak felső határát, még akkor is, ha ehhez a megszokottól eltérő intézkedésekre lesz szükség – jelentette ki Boris Kollár (Sme rodina) házelnök csütörtökön Nyitrán, ahol a Nyugat-szlovákiai Vízgazdálkodási Vállalat vezetőivel tárgyalt.

„Lassan oda jutunk, hogy olcsóbb lesz a bor vagy a vodka, mint az ivóvíz” – az ország teljes összeomlása fenyeget Kollár szerint
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Szavai szerint olyan mértékben drágul a villamos energia, hogy az már az egész gazdaságot fenyegeti. A vízügyi vállalatok szerint mindez az ivóvíz árának gyors drágulásában is megmutatkozik.

„Például a kelet-szlovákiai vízügyi vállalat évente körülbelül 6 millió eurót fizetett az áramért. Most 11-12 milliót, és ez még 'barátságos' ár, jövőre, január 1-től 56 millió eurót kellene fizetnie. Lassan oda jutunk, hogy talán olcsóbb lesz a bor vagy a vodka, mint az ivóvíz” – jelentette ki Kollár.

Szerinte az államnak minél gyorsabban be kell avatkoznia.

„Különben teljesen összeomlik a rendszer. Az emberek nem tudják majd kifizetni se a villanyt, se a gázt, se a vizet. Összeomlanak a cégek, tehát az egész gazdaság és az ország. A kormány előkészítette az új törvényeket, gyorsított eljárásban tárgyalunk róluk a parlamentben és még ma szavazni fogunk” – mondta a házelnök.

Ezután a kormány határozatokat fogadhat el az energetikai veszélyhelyzet kihirdetése alapján. „Nagyon kemény és szokatlan intézkedésekre lesz szükség, lehet, hogy egy csomó bírósági pert is eredményeznek, de vállalnunk kell ezt a kockázatot, hogy megmentsük az embereket, a településeket, a cégeket és a gazdaságot” – tette hozzá Kollár.

Kapcsolódó cikkek:

(TASR)