Lassan ott tartunk, hogy a vírus miatt szinte ingyen adják a benzint

2020. április 21. - 19:33 | Külföld

Annyira gáz a helyzet, hogy rendkívüli videokonferenciát tart kedden néhány OPEC ország és szervezeten kívüli olajtermelő, de a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének legnagyobb játékosai nem vesznek részt a megbeszélésen. Pedig lenne mit megtárgyalni, a helyzet, enyhén szólva, nem szokványos.

Lassan ott tartunk, hogy a vírus miatt szinte ingyen adják a benzint
Az OPEC bécsi központja (wikipédia)

Az OPEC-tagállamok megbeszélésének célja, hogy megvitassák az olajpiacon kialakult vészhelyzetet, és azt javasolják a többi olajtermelőnek, hogy az OPEC 14 tagállama és a velük szövetséges tíz ország, élükön Oroszországgal - azaz az OPEC+ néven ismert csoport - az április elején megállapodott május 1-je helyett gyakorlatilag azonnal csökkentse napi 9,7 millió hordóval a termelését, hogy az árak kissé észhez térjenek.

A Reuters értesülése szerint a megbeszélést Algéria, mint az OPEC soros elnöke hívta össze és a videokonferencián Algéria mellett Nigéria, Venezuela és Irak olajügyi minisztere, valamint a szervezeten kívüli olajtermelő Kazahsztán és Azerbajdzsán képviselője vesz részt. A megbeszélésen viszont nem lesz ott a legnagyobb OPEC-olajtermelő Szaúd-Arábia, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a szervezeten kívüli Oroszország sem.

A hírre, hogy a legnagyobb olajtermelők nem vesznek részt a keddi megbeszélésen,

tovább gyengített az amúgy is jelentős mínuszban álló olajárat. Kedden, 18.30-kor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 6,44 dollárral (25,22 százalékkal) 19,13 dollárra süllyedt. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára pedig 8,34 dollárral (40,42 százalékkal) 12 dollárra esett.

A hétfői helyzethez képest ez is valami: kedd reggeli a hír, miszerint visszatért a pozitív tartományba a WTI olajfajta ára, miután előző nap

történelme során először nulla dollár alá esett a jegyzése, azaz az eladók fizettek a vevőknek, csakhogy vigyék az olajat.

A kedden kifutó májusi kontraktusokban napi mélypontján hordónként mínusz 40,32 dolláron is forgott a WTI a hét első napján, gyakorlatilag senki nem akart vásárolni azonnali szállításra olajat a túltelített piacon, mert a tárolók hamarosan betelhetnek, így nem lesz hol elhelyezni a fölösleget.

MTI/p

Címkék: kőolaj, OPEC