Lassan a testtel! Még nem kell tesztelgetniük az ingázóknak!

2020. április 21. - 18:43 | Belföld

Igor Matovič kormányfő keddi sajtótájékoztatóján arra kérte az ingázókat, hogy a következő hétfőig még várjanak a koronavírus-tesztekkel. Hozzátette: az ingázók havi kötelező tesztelését előíró rendelet csak akkor lép hatályba, ha a járványügyi helyzet a környező országokban jelentősen romlani fog.

 

Lassan a testtel! Még nem kell tesztelgetniük az ingázóknak!
Fotó: Paraméter

„Ha a Szlovák Közegészségügyi Hivatal munkatársai a következő napokban azt fogják látni, hogy a járványügyi helyzet hasonlóképpen alakul Szlovákiában, mint a környező országokban, nem lesz semmi értelme, hogy az ingázókat bármi egyéb korlátozó intézkedésekkel sújtsuk” – mondta Matovič. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy szerinte lenne értelme tesztelni az ingázókat. Példaként egy privigyei férfit említett, aki Pozsonyban lakik, és Ausztriában dolgozik. Az illető koronavírus-tesztje pozitív lett, Privigyén pedig állítólag hat embert fertőzött meg.

A központi válságstáb korábban elfogadott egy rendeletet, melynek értelmében az ingázóknak minden egyes alkalommal, amikor Szlovákia területére lépnek, be kellene mutatniuk egy negatív koronavírus-tesztről szóló igazolást, amely 30 napnál nem lehet régebbi. A rendelkezés eredetileg május 1-ével lépett volna hatályba. Amennyiben a szomszédos országokban emelkedni fog a koronavírus-fertőzöttek száma, és szükség lesz a tesztelésre, a rendelkezés akkor is később lép érvénybe, ígérte kedden Matovič. Kilátásba helyezte, hogy a legforgalmasabb határátkelőknél mintavételi helyeket létesítenének az ingázók számára.

TASR