Lássuk, kiknek emelkedett a legnagyobb mértékben a fizetésük

2018. szeptember 16. - 16:59 | Belföld

Akadnak olyan szektorok, amelyekben közel tíz százalékos béremelés tapasztalható 2017 második negyedévéhez képest.

Lássuk, kiknek emelkedett a legnagyobb mértékben a fizetésük
Fotó: Pixabay - illusztráció

Szlovákia történetében még csak másodszor fordult elő, hogy az átlagbér négy számjegyűre növekedett. 2018 második negyedévében a bruttó havi átlagbér egészen pontosan 1004 euróra jött ki. A múlt év második negyedévének adataival összehasonlítva ez 6,4 százalékos emelkedést jelent.

Néhány napja megosztott összeállításunkból, kiderült, mely szektorokban lehet a legtöbbet és melyekben a legkevesebbet keresni, illetve mely szakmák iránt van a legnagyobb kereslet az országban. Ezúttal lássuk, 2017 második negyedévétől mostanáig mely szektorokban tapasztalhatták a legnagyobb mértékű béremelést az alkalmazottak.

A Statisztikai Hivatal adatai alapján évközi viszonylatban a művészet, szórakozás és sport szektorban emelkedtek a legnagyobb mértékben a fizetések – egészen pontosan 9,7 százalékkal.

Őket követik a hivatalokban dolgozók, a katonák és a rendőrök – az ő fizetésük 9,6 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben. Kilenc százalékos béremelést tapasztalhattak a kereskedelmi szektorban dolgozók és az eladók.

Több mint nyolc százalékkal emelkedett a szerelőmunkások és a bányászok fizetése, több mint hét százalékkal a telekommunikációs alkalmazottaké, az iparban dolgozóké, a jogászoké, a bérelszámolóké, az építészeké, a tudósoké, a tanároké és a kőműveseké.

A legkisebb mértékben az ingatlanügynökök (2,6 százalék), a titkárok (2 százalék), a szakácsok, a pincérek és a takarítónők (1,6 százalék) fizetése emelkedett. A villany-, valamint gázművek alkalmazottainak fizetése átlagosan 1,6 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Komu sa darí
Forrás: Statisztikai Hivatal/ cas.sk


(cas.sk/para)