Lássuk, mennyi kiselsős kezdte idén a tanévet magyar tannyelvű alapiskolában

2019. október 21. - 14:56 | Belföld

A jelenlegi összesített adatok szerint a 2019/2020-as iskolaévben az első évfolyamot 3 622 elsős tanuló, a nulladik évfolyamot pedig 232 kisdiák látogatja magyan tanítási nyelvű alapiskolában.

Lássuk, mennyi kiselsős kezdte idén a tanévet magyar tannyelvű alapiskolában
Fotó: TASR - illusztráció

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) az adatok frissítése céljából felkérte a szlovákiai magyar alapiskolák igazgatóit, hogy tegyék hozzáférhetővé az idei, 2019/20-as tanévre vonatkozó szeptember 15-én rögzített tanulói létszámokat a nulladik és az első osztályokban.

„A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége egyik alapvető feladatának tartja az iskolák érdekképviseletét a szlovákiai magyar közösség sajátos oktatásügyi kérdéseiben. Ehhez elengedhetetlen, hogy pontos, aktuális információkkal rendelkezzünk az oktatási intézményekről. Mivel szövetségünk évek óta rendszeres statisztikai kimutatást készít az áprilisban megtartott hivatalos beiratkozásokat követően, így összevethetők a beiratkozási adatok a valós szeptemberi létszámokkal”- áll az SZMPSZ sajtóközleményében.

A legfrissebb, összesített adatok szerint a 2019/2020-as iskolaévben az 1. évfolyamot 3 622 elsős tanuló, a nulladik évfolyamot pedig 232 diák látogatja magyar tannyelvű intézményben.

Ez az áprilisban beiratottak létszámánál (3499) jóval magasabb adat, kiolvasható belőle, hogy a szülők egy része figyelmen kívül hagyja, hogy iskolaköteles gyermekét a megszabott időben beírassa iskolába.

Összehasonlításként a tavalyi 2018/2019-es iskolai tanévben 3626 volt az elsős tanulók, 267 a nulladik évfolyamba járók száma.

„A különbség országos viszonylatban nagyon csekély, a demográfiai csökkenés ellenére a magyar tanítási nyelvű alapiskolák tanulóinak száma nem lett számottevően kevesebb” – olvasható a közleményben.

A Dunaszerdahelyi járásban 773 gyereket irattak be a 2019/20-as tanévre, szeptemberben pedig 665 elsős kezdte meg a tanévet a magyar tanítási nyelvű alapiskolák valamelyikében. A Galántai járásban 185 volt a magyar tannyelvű alapiskolákba beiratott elsősök száma, a tanévet pedig 180-an kezdték meg magyar intézményben.

A további, magyarok lakta járások beiratkozási és iskolalátogatási adatai az alábbi táblázatban szerepelnek:

„Köszönjük a szülőknek, hogy gyermekeik érdekét elsődlegesnek tartva töretlen a bizalmuk a magyar tanítási nyelvű iskolák iránt” – zárják a közleményt.


(parameter)