Lássuk, mi mindennek ugrott meg az ára az elmúlt évben

2018. február 25. - 17:26 | Belföld

Az élelmiszer ára emelkedett a legnagyobb mértékben, de drágább lett a közlekedés és az éttermek is – a cipők és a ruhák ára viszont szinte alig kúszott fel.

Lássuk, mi mindennek ugrott meg az ára az elmúlt évben
Fotó: TASR - illusztráció

A Statisztikai Hivatal a napokban hozta nyilvánosságra a fogyasztói árak emelkedésének mértékét az országban. A hivatal munkatársai összehasonlították az egyes termékek és szolgáltatások árát, mekkora különbségek voltak 2017 januárja és decembere közt.

Ennek alapján elmondhatjuk, hogy

2017-ben az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára emelkedett a legnagyobb mértékben – 6,8 százalékkal.

Ezt követi a közlekedés (2,8 százalék), a hotel- és az éttermi szolgáltatások (2,7), valamint a vegyesáru (2,1).

Csak mérsékelten emelkedett az alkoholos italok (1,8 százalék), a kikapcsolódás és a kultúra (1,5), valamint a rezsiköltség (1,3).

Szinte alig tapasztaltak változást a művelődés (1,1 százalék), valamint a cipők és a ruhák árát illetően (0,6).


Forrás: Statisztikai Hivatal/aktuality.sk

A Statisztikai Hivatal azt is közzétette, melyek voltak azok az élelmiszerek, amelyeknek ára a legnagyobb mértékben emelkedett 2017 decembere és 2018 januárja közt.

A felmérésből kiderült, hogy az elmúlt hónapban a gyümölcs ára szökött fel a leginkább – 9,2 százalékkal, de a zöldségek ára is megugrott (8,0 százalék). Kisebb mértékben emelkedett a pékáru (2,4), a hal (2,1), a cukor, a dzsem, a méz, a szirup és az édességek (1,4), az olajak és a zsírok (0,8), a hús (0,4), valamint a tejtermékek (0,3) ára.

A gyümölcsök közül a szőlő ára lett jelentősen magasabb – 22,9 százalékkal emelkedett. A banánt is magasabb áron vásárolhattuk a megszokottnál (15,8), és a mandarin is drágább lett (10,8).


(aktuality.sk)