Látta már valaki Orbán Viktort maszkban? És Matovič miért hordja állandóan?

2020. március 26. - 16:10 | Belföld

Aki követi a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményeket, bizonyára észrevette, hogy a fertőzéssel szembeni védekezést illetően másképpen viszonyul a politika Magyarországon ehhez a mára szinte egyetlen napirendi ponttá előlépett kérdéshez, mint Szlovákiában. Úgy tűnik, mintha nálunk sokkal felelősségteljesebben közelítenék meg a témát. Vagy csak arról van szó, hogy a magyar kormány csupán az ENSZ ajánlásaihoz tartja magát és nem akar pánikot kelteni?

Látta már valaki Orbán Viktort maszkban? És Matovič miért hordja állandóan?
Fotó: TASR/AP

A világ egyharmadát már karanténba záró, mára vagy félmillió személyt megfertőző és 21 ezer életet kioltó nyavalya feladja a leckét a politikának. Nem babra megy a játék, hiszen az elkövetkezendő pár hét/hónap alatt eldőlhet egy csomó ország kormányának a sorsa: ha a végrehajtó hatalom nem reagál a dinamikusan változó fenyegetettségre elég gyorsan, szakszerűen és hitelesen, odaveszhet a támogatottsága. Ilyenkor nem ritkák az olyan, népszerűnek tűnő lépések is, mint amilyet például Szlovéniában hoztak meg, hogy a teherviselésüket a kirakatba helyezve csökkentik a miniszterek fizetését, a vírus elleni küzdelem frontvonalában küzdő egészségügyi alkalmazottakét pedig megemelik. Legalább ennyire fontos az is, hogy a politikai vezetők jó példával járjanak elöl.

Itt van mindjárt a járvány elleni harc egyik jelképe, a szájmaszk, amivel kapcsolatban bármilyen meglepő, de nem egységes a szakmai álláspont. Nincs konszenzus a tekintetben, mennyire hasznos a viselése. Míg Szlovákiában - és Csehországban - kötelező viselni már az utcán is, a magyar tisztifőorvosi hivatal azt állítja, az egészséges emberek számára nem szükséges azt hordani.

A magyarországi politikusok magukévá tették ezt a "megengedő" álláspontot, alig látni szájmaszkos képviselőt az Országgyűlésben és még az is lehet, hogy ez a hozzáállás az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO-ajánlásán alapulhat. Eszerint az „egészséges ember számára nem szükséges a sebészeti maszk viselése, jelentősen nem csökkenti a fertőződés veszélyét, viszont álbiztonságot adhat."

Ezzel ellentétes a szlovák rendelkezés, amelyiknek az alapgondolata az, hogy mivel a koronavírusosok jó része tüntetmentesen fertőz, a lappangási idő hosszú napokig tart, nehéz pontosan behatárolni, ki a makkegészséges, és ki az, aki ma még annak tűnik, de holnapra már göthös lesz, így mindenkit potenciális koronavírusosnak tartanak, ezért mindenki csak szépen viseljen maszkot. Ennek a szemléletnek a hatása lehet az is, hogy tudatosítja az emberekben, tombol a járvány, jelzi, hogy a viselője odafigyel magára és másokra, növeli a felelősségérzetüket.

Szlovákiában így már hetek óta példamutató következetességgel hordják a politikusok ezt az arcukat takaró vèdőfelszerelést, függetlenül a párthovatartozásra. Nagyot ment a neten az a felvétel, hogy Zuzana Čaputová államfő a maszkot szinte már kiegészítőként használja és annak színét hozzáigazítja a ruhájához.

Ahogy az kép is tipikusan korfestő, ami a március 21-én megalakult Matovič-kormányt ábrázolja.

Maga Igor Matovič legutoljára március 12-én tett fel magáról olyan képet a Facebook-oldalára, ahol többedmagával szerepel és az arcát nem takarja semmi sem.

Ezzel szemben Orbán Viktorról - még - nem ismert szájmaszkos fotó, a közösségi oldalán sincs egyetlen ilyen felvétel vagy videó sem.

Ugyanakkor a kézrázást helyettesító - ugyancsak tanácsos - könyökpaccs már jól megy a magyar miniszterelnöknek.

Hogy ez a maszkmentes álláspont mennyire tisztelgés a WHO ajánlásainak mindenhatósága előtt, és Orbán esetében esetleg inkább valami erős ember benyomását erősítő attitűd, nehéz megmondani.

A válságos időkben mindig igény mutatkozik a kemény vezetők iránt, és egy erős főnökhöz lehet, hogy nem illik egy szájmaszk, meg különben is, ha valaki "maszkol", beismeri, hogy gáz van. De még az is lehet, hogy mivel Budapesten még mindig nehéz beszerezni ezt az egészségügyi "kiegészítőt", az keltene visszatetszést, ha közben a kormány vezetője vidáman abban közlekedne.

Matovičnak és kormányának ilyen dilemmái nincsenek: ő nem az erős vezető szerepre gyúr, hanem a korrupció elleni harcoséra, aki mindössze "belecsöppent" ebbe a nyavalyás helyzetbe, amire azt mondhatja, eddig nem én kormányoztam, tehát az egészségügy jelenlegi helyzete nem az én saram, de azért megmutatom az ország polgárainak, nem esik le a korona a fejemről, ha felhúzom ezt a maskarát.

Összehasonlítva Magyarországgal, Szlovákiában is kevés tesztet végeznek és nálunk arányaiban - ami azért egyre csökken, de - még mindig több a fertőzött, ugyanakkor a Magyarországon bekövetkezett 10 haláleset regionális összehasonlításban is kiugró. Szlovákiában eddig gyorsabban hozták meg a vírusfertőzés megkövetelte komoly óvintézkedéseket, például az iskolabezárásokról is korábban döntöttek. Ha továbbra is egyre gyorsabban romlik a helyzet Magyarországon, lehet, ebben a kötelező szájmaszkviselésben is követni fogják Szlovákia példáját.

(sárp)