Lavina ölt meg túrasízőket a Liptói-havasokon

2021. február 14. - 10:59 | Régió

A Liptói-havasokon, azaz a Nyugati-Tátrában bekövetkezett lavina temetett be lengyel túrasízőket szombaton késő éjjel - tájékoztatott a Szlovák Hegyimentő-szolgálat a weboldalán és a Facebookon.

Lavina ölt meg túrasízőket a Liptói-havasokon
Fotók: HZS - További felvételekért kattints!

A Konrád-púp alatt (Kopa Kondracka) lezúduló lavina három személyt temetett be, egyiküknek azonban sikerült kiásnia magát és elérnie ismerőseit és a lengyel hegyi mentőket. Ezt követően a szlovák hegyi mentők indultak a segítségükre, de ekkor a rossz időjárási körülmények miatt már nem tudták felvenni a kapcsolatot a bejelentővel.

Mikor a mentők a helyszínre értek, átkutatták a lezúdult lavinát, mely alatt két személyt találtak holtan. A harmadikat, a bejelentőt tovább keresték, de sikertelenül.

Lengyel kollégáiktól nem sokkal később megtudták, hogy a bejelentő elhagyta a helyszínt és a Konrád-nyergen keresztül végül eljutott a hegység lengyel oldalára, ott pedig egy menedékházban húzta meg magát. A férfi nem sérült meg súlyosabban. Elmondása szerint ő maga is kutatott a társai után, de nem találta őket, ezért indult el.

A szlovák hegyi mentők a két elhunyt lengyel túrasíző holttestét lehozták Liptovský Hrádok városába, ahol átadták azokat a rendőrségnek. A mentőakció hajnalban ért véget.

(TASR)