Lavrov: az orosz csapatok visszavonása nem a nyugati "hisztériára" adott válasz

2022. február 15. - 14:49 | Külföld

Az ukrán határ közelében gyakorlatozó orosz csapatok egy részének tervszerű kivonása nem a nyugati "hisztériára" adott válasz - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában.

Lavrov: az orosz csapatok visszavonása nem a nyugati "hisztériára" adott válasz
Fotó: TASR/AP

"Mi ezt (a részleges csapatvisszavonást) attól függetlenül hajtjuk végre, hogy mások mit gondolnak, hogy ki hogyan hisztériázik, és ki hogyan kezd valódi - nem félek ettől a szótól - információs terrorizmusba. A karaván halad"

- mondta Lavrov azokra a kijelentésekre hivatkozva, amelyek szerint Oroszország Ukrajna inváziójára készül.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Telegram-bejegyzésben sürgette, hogy a brit vezetés kérjen bocsánatot a brit alattvalóktól és a világ közvéleményétől a hivatalos tisztségviselői által az állítólagos készülő orosz támadásról hangoztatott "hazugságokért".

Kreml: példátlan propagandakampány az állítólagos orosz támadás dátumának bejelentése

Az európai feszültség fokozását célzó példátlan propagandakampány részének nevezte kedden a Kreml szóvivője, hogy Joe Biden amerikai elnök január 16-át nevezte meg az Ukrajna elleni állítólagos orosz támadás időpontjaként.

"Valóban, ez (Biden bejelentése) az egész világot lázba hozta. Ez nem más, mint teljesen példátlan információs kampány az európai feszültségek provokálására és szítására" - mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, az amerikai államfő nyilatkozatát újságíróknak kommentálva.

Peszkov megerősítette, hogy megkezdődött az orosz területen, az ukrán határ közelében megtartott orosz hadgyakorlaton részt vevő orosz erők tervszerű visszavonása. Nem zárta ki, hogy Ukrajna újabb kísérletet tesz a Donyec-medencei válság erővel történő megoldására.

(MTI)