Lavrovnak nem nagyon tetszenek Zelenszkij tárgyalási feltételei

2022. november 15. - 14:03 | Külföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter irreálisnak minősítette a tárgyalások elé támasztott ukrán feltételeket - jelentette ki kedden (november 15.) az indonéziai G-20-csúcstalálkozón az ottani részvételét összegző sajtóértekezletén.

Lavrovnak nem nagyon tetszenek Zelenszkij tárgyalási feltételei
Szergej Lavrov (TASR/AP)

Zelenszkij a G20-csúcstalálkozón online elmondott beszédében elmondta, hogy szerinte a tárgyalások elengedhetetlen feltétele az orosz csapatok kivonása és Ukrajna területi egységének helyreállítása, a háború befejeződése után pedig országának "hatékony biztonsági garanciákra" lesz szüksége. A háború utáni biztonsági rendszer létrehozása céljából nemzetközi értekezletet javasolt, amelyen szerinte egy "kijevi megállapodást" kellene megkötni. Az ukrán elnök emellett követelte, hogy hosszabbítsák meg a Törökország és az ENSZ közvetítésével az ukrán gabona exportjáról kötött egyezmény hatályát.

Lavrov erre úgy reagált, hogy Oroszország soha nem zárkózott el a tárgyalsától, ez inkább Ukrajnára igaz.

Ukrajna az orosz csapatok kivonását és az ország területi integritásának teljes helyreállítását követeli, Oroszország viszont saját területének tekinti a szeptember végén annektált négy kelet-ukrajnai régiót a már 2014-ben elcsatolt Krím félsziget mellett.

Lavrov kitért az ukrajnai gabonaexport fekete-tengeri szállítását lehetővé tevő humanitárius folyosó ügyére, amelyről november elején török közvetítéssel megállapodás született Ukrajnával. Szerinte nem valósult meg a megállapodásnak az a része, amely elhárítaná az akadályokat az orosz műtrágya- és gabonaexport útjából. Elmondta: António Guterres ENSZ-főtitkár arról tájékoztatta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió írásbeli ígéretet tett neki az akadályok elhárításáról. Kijelentette, hogy a humanitárius folyosóról Ukrajnával kötött, szombaton lejáró megállapodást Moszkva csak abban az esetben hosszabbítja meg, ha az akadályok elhárítására tett ígéretek teljesülnek. Ezek közé tartozik, hogy orosz hajók beléphetnek európai kikötőkbe, illetve külföldi hajók orosz kikötőkbe, és megszüntetik a mezőgazdasági ágazatot finanszírozó orosz állami bankra kivetett szankciókat.


(MTI, TASR)