Le az élelmiszerek eltérő minőségével! Egységesülnek a tesztelés módszerei

Van előrelépés a kettős élelmiszer-minőség problémájának a megoldásában. Az Európai Bizottság (EB) egységes módszereket dolgozott ki a termékek teszteléséhez, amelyekkel összehangolt módon hasonlítható össze azok minősége az egész EU-n belül. Erről Michal Feik, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) szóvivője tájékoztatott. 

Le az élelmiszerek eltérő minőségével! Egységesülnek a tesztelés módszerei
Illusztráció

Az egységes módszerekkel a tisztességtelen üzleti gyakorlatnak próbálnak gátat vetni. Az EB abban bízik, hogy a tagállamok még a 2018-as év végéig elvégzik az összehasonlító élelmiszerteszteket. Az összeurópai tesztelés során arra a kérdésre is választ szeretnének kapni, hogy mi számít jelentős különbségnek az azonos címkével ellátott, de a különböző piacokon eltérő összetétellel árusított termékeknél. Ennek meghatározása kulcsfontosságú, mivel a tagállamok ez alapján kérdőre vonhatják a gyártókat.

„Az egységes módszerek sokkal nagyobb áttekintést tesznek lehetővé azok között a termékek között, amelyek bár különböznek egymástól, egyformának próbálnak meg látszani, és ezáltal félrevezetik a fogyasztókat” – közölte Gabriela Matečná (SNS-jelölt) kormányfő-helyettes és földművelésügyi miniszter. „A kritikusaink így nem kérdőjelezhetik meg a tesztjeink eredményeit, és nem mondhatják, hogy más módszereket használunk, mint más tagállamok” – tette hozzá.

Az országok egy útmutatót kapnak ahhoz, hogy hogyan járjanak el a termékek kiválasztásánál, hogyan vegyenek mintát, és miként végezzék a teszteket. Azok az élelmiszergyártók, amelyeknél bebizonyosodnak a különbségek, kötelesek lesznek magyarázatot adni erre a megfelelő szerveknek. 

A tesztek az EU tagállamainak harmadában – Szlovákiát is beleértve – megmutatták, hogy olyan termékek vannak forgalomban, amelyek bár első ránézésre egyformának tűnnek, attól függően, hogy melyik országban forgalmazzák, bizonyíthatóan eltérő összetételűek. Szlovákia már két tesztsorozatot is elvégzett az élelmiszerek kettős minőségével kapcsolatban, a tesztelések pedig az esetek felében bizonyították az élelmiszerek kettős minőségét.

tasr