Le kell vetnie a talárt a politikai pályára lépő bírónak

2019. október 15. - 13:49 | Belföld

Elveszíti tisztségét az a bíró, aki indul a parlamenti vagy az EP-választáson. Erről a bírákról szóló törvény kedden hatályba lépett módosítása rendelkezik.

Le kell vetnie a talárt a politikai pályára lépő bírónak
Fotó: TASR - illusztráció

A módosítás értelmében a választáson induló bíró elveszíti bírói tisztségét. Bírók nem indulhatnak politikai párt vagy mozgalom választási listáján.

A módosítás bevezeti a vendégbíró intézményét is, aki ideiglenesen távollévő bírót helyettesít a bíróságon. Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter közölte, a vendégbíró olyan bíró helyett dolgozna, aki például szülési szabadságon van, hosszabb ideig munkaképtelen vagy szakmai gyakorlat miatt van távol. Távollétében a vendégbíró helyettesítené, aki a bíró visszatérte után másik bíróságon dolgozna vendégbíróként.

Az igazságügyi minisztérium közölte, gyakoriak az olyan helyzetek, amikor a bíró ideiglenes távolléte miatt az ügyeket másik bírónak kell átadni. Az előterjesztők szerint ezt a helyzetet nem lehet új bírók kinevezésével megoldani, ha a hiányzó bíró csak ideiglenesen van távol. Az új bírói poszt a visszatérte után feleslegessé válna, de nem lehet megszüntetni, mivel a bírói kinevezés meghatározatlan időre szól.

Az Európai Unióban létezik az ún. „repülő bíró“ intézménye is, de nehezen hangolható össze a szlovák jogrenddel, mivel az konzervatívabban kezeli a bírók áthelyezésének kérdését. Erre az EU-szabályra hivatkozott a Legfelsőbb Bíróság bírója, Štefan Harabin is, aki vasárnap kijelentette, annak ellenére, hogy belép a politikai életbe, nem hajlandó lemondani a bírói funkciójáról.


(TASR)

Címkék: bíróság