Lényeg Leáldozóban az AstraZeneca csillaga, mi pedig várhatunk a covid-útlevélre

2021. május 11. - 20:46 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Leáldozóban az AstraZeneca csillaga, mi pedig várhatunk a covid-útlevélre
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Miközben tízezrek várnak az AstraZeneca oltóanyagára, az egészségügyi minisztérium – számos más országhoz hasonlóan – kedden azonnali hatállyal leállította a brit-svéd oltóanyag használatát. Akik viszont már megkapták belőle az első adagot, azoknak jut még a számos kérdőjel övezte vakcinából.

Miért nem kaphatunk mától Astrát?

A kurta sajtóhírben egy szó sem esett arról, miért is állította le kedden az egészségügyi tárca az AstraZeneca által gyártott vakcinák használatát az első oltásukra várók esetében. Az okokról azonban mégiscsak alkothatunk némi elképzelést, ha visszanézzük Vladimír Lengvarský múlt heti sajtótájékoztatóját. Az egészségügyi miniszter pénteken azt mondta, megvizsgálják annak a 47 éves nőnek az esetét, aki azután hunyt el, hogy megkapta az Astra első dózisát. „Hétfőn összeül egy szakértői csoport, amelyik megvizsgálja ezt a konkrét esetet is, és javaslatot tesz az oltási stratégia esetleges módosítására” – jelentette ki Lengvarský.

Ha mindehhez még hozzávesszük a Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal állásfoglalását, amely szerint a beoltott páciens esetében lehetséges ok-okozati összefüggést állapítottak meg az oltás és a halál között, akkor már világosabb a kép.

Aggodalomra azonban egyelőre nincs okunk, hiszen még ebben a hónapban több mint egymillió Pfizer vakcina érkezik Szlovákiába, így várhatóan nem veti vissza számottevően az oltakozás ütemét az AstraZeneca kiesése.

Astrából is több mint 300 ezernek kell érkeznie a közeli napokban, ezeket a vakcinákat elsősorban azoknak szánták, akik az első adagot már megkapták belőle.

Némi lassulás azonban mégiscsak várható hiszen jelenleg is 177 ezren várnak az első AstraZeneca oltásukra. Hogy velük pontosan mi lesz, azt ebben a pillanatban még nem tudni. Egyvalami azonban biztos. Az, hogy mától nem kapnak AstraZenecát az első oltásukra várakozók, még inkább elbizonytalanítja a vakcinálásért amúgy sem rajongók népes táborát.

Covid-útlevél a láthatáron

Szlovákia – az Európai Unió többi tagállamához hasonlóan – június 15-től bevezetné a digitális zöldigazolványnak, védettségi igazolásnak, covid-útlevélnek és még sok minden másnak is nevezett dokumentumot, jelentette ki a külügyi államtitkár. Ez a passzus az Európai Bizottság szerint megkönnyítené az EU-n belüli szabad mozgást. „Nem lesz azonban előfeltétele a szabad mozgásnak, amely alapvető jog az EU-ban” – olvasható az Európai Bizottság honlapján. Ebből nyilvánvaló, hogy pillanatnyilag még Brüsszel sem tudja, mire is lesz jó valójában ez az igazolvány.

Szlovákia mindenesetre mindent megtesz, hogy június közepétől kiállíthassák a zöld covid-útlevelet azok számára, akik megkapták valamelyik vakcinát, mondta Martin Klus.

Mai hír az is, hogy Magyarországon a szállodákba sehol nem fogják beengedni azt a vendéget, akinek nincs ilyen igazolványa. Ezért aztán úgy tűnik, mégiscsak érdemes lesz beszerezni ezt a covid-útlevelet. Kíváncsian várjuk, milyen bürokratikus, közbeszerzési, műszaki, logisztikai és matoviči problémák nehezítik majd a hivatalos védettségi igazolvány kiadását.

Ne dőljünk be a csalóknak!

Nem hivatalos viszont az a dokumentum, amelyben egy élelmes csaló magyar és szlovák nyelven írott levelében azt ígéri, hogy segít eltörölni a társadalombiztosítóval szembeni adósságunkat. A Dunaszerdahelyi járásban hiszékeny áldozatokra vadászó illető ténykedésére ma figyelmeztetett a Szociális Biztosító. Azt ajánlják, senki se próbáljon más segítségével megszabadulni az adósságától, hanem vegye fel a kapcsolatot a biztosító fiókjával, és kérdezze meg az ott dolgozókat, milyen lehetőségek vannak a problémája megoldására. Az ugyanis, hogy valaki másnak a számláját hizlaljuk a saját pénzünkkel, még nem oldja meg a gondjainkat.

Kolíková marad

A tegnapi Lényegből kimaradt, mivel hétfőn késő este döntött a parlament, hogy a helyén marad Mária Kolíková, a Za ľudí igazságügyi minisztere, aki ellen a Hlas két képviselőjének támogatásával a Smer nyújtott be bizalmatlansági indítványt. A Kolíkovát a családtagjainak vállalkozásaival kapcsolatban ért vádakról most nem érdemes részletesen szólni, hiszen a lényeg valami más. Mégpedig az, hogy a leváltási indítvány ellen az OĽaNO 53 képviselője közül mindössze 22-en szavaztak. Igor Matovič korábbi kormányfő hiába próbálta elmozdítani őt a pozíciójából – persze nem nyíltan, ahhoz nem elég tökös a legegyszerűbb ember. Azzal, hogy az OĽaNO nem tartotta meg egy emberként Kolíkovát, a régi és az új miniszterelnök közötti rivalizálást kell keresni, ennek az erőfitogtatásnak pedig Eduard Heger nem a kezdeményezője, csak az elszenvedője. Várhatóan nem ez volt az utolsó csörte kettőjük között.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG