Leáldozott az olcsó ebédmenüknek, néhány euróért már nem lakunk jól a szlovákiai éttermekben

2022. július 21. - 12:56 | Belföld

A drágulás amolyan láncreakcióként működik: ha felmegy az alapanyag, az energia és az üzemanyag ára, akkor ennek hatására szinte minden másé is, ez alól pedig az éttermi menük sem kivételek. A néhány eurós ebédmenüket elfelejthetjük, és koránt sem biztos, hogy nem várható további drágulás a területen – írja a topky.sk.

Leáldozott az olcsó ebédmenüknek, néhány euróért már nem lakunk jól a szlovákiai éttermekben
Illusztráció (Fotó: TASR)

A legfrissebb statisztikák szerint az előző évhez képest 13,5 százalékos drágulást jegyezhetünk fel a szlovákiai éttermekben. Marek Harbuľák, a Hotel- és Éttermi Szövetség elnöke szerint ez nem meglepő, hiszen az éttermek típusától függően az élelmiszerköltségek az ételek árának 30-50 százalékát teszik ki.

Az élelmiszerek mellett az energia is drágult, valamint észlelhetően nagy a nyomás a béremelésre is, így ez mind meghatározza a kész ételek árát.

A drágulást azok is megérezhették, akik rendszerint ebédmenüre jártak, illetve hozattak maguknak. A járvány előtt az étel fajtájától függően 4,50 euróért vásárolhattunk ebédmenüt Pozsonyban, a mai árak viszont 5,80 és 6,90 euró között mozognak. Egyes ételtípusok a 8 eurót is meghaladják. Általánosságban igaz, hogy az édes ételek olcsóbban jönnek ki, de ha valaki húst szeretne fogyasztani ebédre, mélyebben a pénztárcájába kell nyúlnia.

Harbuľák szerint rövid ideig lehet tartani az árakat, például a kínálat struktúrájának módosításával, illetve egyes alapanyagok kicserélésével, vagy a kínálat szűkítésével. „A jelenlegi drágulás viszont már több mint fél éve tart, és minden jel szerint tovább fog tartani. Éppen ezért a menük ára sem tartható hosszú távon, és egészen addig fognak drágulni, amíg az élelmiszerek ára is növekedik” – tette hozzá Harbuľák.

Rámutatott, hogy a drágulás miatt bizonyos régiókban már csökkenést jegyeztek fel az éttermek az ebédmenük iránt, emellett a házhoz rendelések száma is csökkent. Harbuľák szerint, ha az élelmiszer és az energia tovább fog drágulni, akkor még drágább ételekre számíthatunk, ez pedig a gyakorlatban még kevesebb keresletet és vendéget jelent az éttermek számára.


(topky.sk)