Leállnak a tervezett beavatkozások a dunaszerdahelyi kórházban, egyre több oltatlan hal meg

2021. november 25. - 07:47 | Régió

Tovább romlik a járványhelyzet a járásban, mutatjuk a kórházi és a fertőzési adatokat.

Leállnak a tervezett beavatkozások a dunaszerdahelyi kórházban, egyre több oltatlan hal meg
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

"Minisztériumi rendelkezés alapján leállnak a tervezett beavatkozások és a tervezett ellátás a dunaszerdahelyi kórházban" - árulta el Bock Sylvia, az intézmény igazgatója a Paraméternek.

Pillanatnyilag 20 körüli a kórházban ápolt koronavírusosok száma, közülük négyen lélegeztetőgépen vannak, ugyanakkor szeptember vége óta, mióta újra kezelnek Dunaszerdahelyen koronavírusos betegeket, már 80-an fordultak meg az erre a célra elkülönített osztályon. A kórházba került 80 koronavírusos közül 53 nem volt beoltva a vírus ellen, 27-en igen. Ez hozzávetőlegesen kétharmad-egyharmad arányt jelent, ugyanakkor a kórházba került beoltottak esetében sokkal ritkábban súlyos a betegség lefolyása.

Ősszel összesen 10-en kerültek mesterséges lélegeztetőgépre, közülük egy 70 és 80 közti páciens volt beoltva, a többiek nem.

A 9 oltatlan közül, akit mélyaltatásban kellett lélegeztetni, 2-en 30-40 közöttiek, 3-an 50-60 közöttiek, 2-en 60-70 közöttiek és 2-en 70 felettiek voltak.

A 80 személyből, akik fertőzötten kerültek kórházba, 19-en elhunytak. Az elhunytak közül 16 (84%) oltatlan volt, 3 oltott.

Bock Sylvia közölte, hogy ugyanakkor az oltottak közül a legfiatalabb is 60 év feletti volt, egy másik 70, a harmadik pedig 80 feletti. Azt nem tudjuk, mennyi idő telt el a beoltásuk óta.

Ezzel szemben az oltatlan elhunytak között volt egy 40 alatti és egy 40-50 közötti páciens is. Az elhunyt oltatlanok közül továbbá 4-en 60 felettiek, 6-an 70 felettiek, 4-en pedig 80 felettiek.

Az igazgatónő beszélt arról is, hogy nagyobb számban egyelőre nem szállítottak Dunaszerdahelyre koronavírusos betegeket. Két pácienst Zsolnáról szállítottak át, ők oxigénterápiát kapnak, kettő továbbit pedig Galántáról, közülük az egyik, akit lélegeztetőgépre kapcsoltak, már elhunyt.

Mindeközben tovább romlott a járványhelyzet is a járásban. A Regionális Közegészségügyi Hivatal adatai szerint a múlt héten 941 személynél bizonyosodott be a koronavírus-fertőzés - egy héttel korábban ez az adat még 738 volt. Ehhez képest a mostani héten vélhetően tovább romlanak a mutatók, hiszen csak kedden 260 koronavírusost regisztráltak PCR-teszttel.

A múlt heti 941-ből 611 volt oltatlan, ami 65%-os arányt jelent. 224 diák, 64 pedig idős (65 feletti) személy. Egy héttel korábban 220 diáknál és 39 idősnél diagnosztizálták a fertőzést.

Tovább nőtt a PCR-tesztek pozitivitása, a múlt héten már 21,1%-os volt (egy héttel korábban 19,77%), viszont még mindig elmarad az országos, 30-35%-ostól.

A 7 napos súlyozott incidencia 401-ről 499-re ugrott, Vörös Teréz, a hivatal epidemiológiai osztályának vezetője pedig kérdésünkre közölte, hogy

a járás továbbra is a piros zónában maradna a jövő héttől, ha a kormány nem lépteti életbe az országos veszélyhelyzetet és az erre kapcsolódó kijárási korlátozásokat.

(SzT)