Leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül

2022. május 11. - 20:54 | Külföld

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a földgázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül - derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adataiból.

Leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Az ukrán hatóságok kedden közölték: rajta kívül álló okok miatt Kijev kénytelen felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül. Eddig itt haladt át az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada.

Az ukrán üzemeltető közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett. A cég közleményében rámutatott: fennáll a veszélye, hogy az orosz erők beavatkoznak a technológiai folyamatokba, megváltoztatják a gázszállító létesítmények működési módját, jogosulatlanul vonnak ki gázt a tranzitforgalomból, veszélybe sodorva a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.

Kijev jelezte: az európai partnerekkel szemben fennálló tranzit-kötelezettségek teljesítése érdekében a földgázt a Szudzsa csomóponton át szállítják.

A Gazprom orosz állami gázvállalat arra figyelmeztetett: technológiailag kivitelezhetetlen, hogy a többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába. A cég hangsúlyozta: nem látja akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül. Közölte: a cég nem kapott semmilyen értesítést arról, hogy vis maior körülmények állnának fenn, hozzátéve, hogy az ukránok az utóbbi hetekben zavartalanul dolgoztak Szohranyivkában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: "Oroszország mindig is megbízhatóan teljesítette szerződéses kötelezettségeit és ez továbbra is szándékában áll". Jelezte egyben, hogy Moszkvát nem terheli közvetlen felelősség a szállítások leállásáért. Mindemellett Peszkov nem szólt arról, hogy Moszkva keres-e alternatív gázszállítási útvonalakat.

Az ukrán fél szerdán közölte: nem osztja a Gazprom aggályait. "Nem tudjuk megerősíteni a Gazprom állítását, hogy technikailag lehetetlen a tranzit átirányítása Szohranyivkából Szudzsába" - írta a Naftogaz ukrán állami gázvállalatot vezérigazgatója, Juri Vitrenko a Twitteren. Rámutatott: karbantartási munkák miatt korábban is előfordult, hogy a megszokott mennyiség másfélszerese érkezett a szudzsai mérőállomáson keresztül.

Szerdán közel 72 millió köbméter orosz földgázt igényelt Európa a szudzsai mérőállomáson keresztül - derült ki a hivatalos adatokból.

Kedden 95,8 millió köbméter orosz földgáz érkezett Ukrajnán keresztül Európába.

MTI