Lebőgött az OĽaNO a korrupció elleni harcban és a jogállam védelmében, a Szövetség programja sem túl acélos ezen a területen

2023. szeptember 21. - 15:41 | Belföld

A korrupció elleni harc és a jogállam védelme szempontjából értékelte a Via Iuris és az Állítsuk meg a korrupciót (Zastavme korupciu – ZK) a politikai pártok választási programját, az elmúlt választási ciklusban tett lépéseit és azt, hogy mennyire „sározódtak be” az elmúlt évek korrupciós botrányaival. A legrosszabbul az SNS, a Republika és a Smer teljesített, de az OĽaNO is nagyon gyenge eredményt ért el. A Szövetség programja sem túl színvonalas a jogállam védelme szempontjából.

Lebőgött az OĽaNO a korrupció elleni harcban és a jogállam védelmében, a Szövetség programja sem túl acélos ezen a  területen
Igor Matovič csak ma mutatta be választási programját (Fotó: Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele)

Három terület alapján értékelték a politikai pártok korrupcióellenes és a jogállamot védő hozzáállását Via Iuris és az Állítsuk meg a korrupciót (Zastavme korupciu) szervezetek.

Figyelembe vették a pártprogramot – ha volt –, az elmúlt évek szavazásait ezekben a kérdésekben, és megnézték azt is, hogy az utóbbi öt évben mennyire sározódtak be a korrupciós bűnügyekben.

Ez utóbbinál azt számolták, hogy a párt képviselői, tagjai és közvetlen jelöltjei ellen hány esetben folyt büntetőeljárás.

Az OĽaNO és a Smer elkésett a programmal

Az OĽaNO-val és a Smerrel nem volt könnyű dolguk, mert ennek a két pártnak nem volt értékelhető programja ezen a területen. Az OĽaNO ugyan ma nyilvánosságra hozta programját, de ez valószínűleg az utolsó pillanatban készült, mert az értékelő szervezeteknek sem küldték el értékelésre az előzetes változatot. A Smernek ugyan van programja, kivéve a jogállam védelmével foglalkozó részt, aminél csak az olvasható az oldalukon, hogy „Soon”, vagyis hamarosan. A két szervezet 9 pontos javaslatot állítottak össze, és ehhez mérték a pártopk programját.

„Elmondható, hogy a pártok ebben a kampányban nem fektettek túl nagy hangsúlyt a jogállam védelmére és a korrupció elleni harcra” – jelentette ki Katarína Batková, a Via Iuris igazgatója.

Az SNS és a Republika mínusz pontokat kapott

A program értékeléséből a Smer teljesen kimaradt, pontosabban 0 pontot kapott a program hiánya miatt. Az OĽaNO is csak 1 pontot szerzett, ami 6 százalékos eredményt jelent. Ezt az egy pontot a „10 pontos szerződésük” egyik pontja alapján kapták, amiben megígérték, hogy megszüntetik a 363-as paragrafust, illetve harcolni fognak a korrupció ellen.

A párt ma bemutatta terjedelmes, 258 oldalas programját. Igor Matovič szerint szándékosan tették ezt utolsóként, mert már az előző választáson is így jártak el. Ez a program mintegy 60 oldalon foglalkozik a jogállammal, plusz még külön a biztonsággal és a maffia elleni harccal, de ezt a szervezetek nem értékelték.

Kérdés, hogy az OĽaNO egyáltalán képes lesz-e partnereket találni, mivel alapfeltételnek tartja, hogy a választás után mindenkinek, aki részt vett a választáson 500 eurót fizessen az új kormány.

A programok alapján az SNS és a Republika végzett az utolsó helyen, mindkét párt mínusz 6 százalékot ért el. A levonást azért kapták, mert mindketten a civil szféra -, ami az ő olvasatukban "Soros György szervezeteit" jelento - elleni harcról beszélnek, és a programjuk egyes elemei fenyegetik a polgári aktivistákat és az újságírókat. A Republika egyáltalán a Via Iuris szerint rossz irányba vinné el az ügyészség szervezetének az átalakítását, és ahelyett, hogy küzdene a hibrid fenyegetések ellen, inkább hoaxokat terjeszt.

Az értékelő szervezetek az augusztusban három százalék fölé mért pártok programjait nézték át.

Az élen a Demokraták végzett 94 százalékos eredménnyel a 72 százalékos PS, az 56 százalékos KDH és az 50 százalékos SaS előtt. A Szövetség nem szerepelt túlságosan fényesen: a programja 28 százalékos egyezést mutat a Via Iuris szakemberei által kívánatosnak tartott programmal.


A pártprogramok összehasonlítása (Forrás: Via Iuris, Zastavme korupciu)

Szavazások a parlamentben a jogállami kérdésekről

Az OĽaNO korrupcióellenes programja kár még jó is lehet, de a parlamenti képviselőik szavazásai az elmúlt három és fél évben nem azt mutatják, hogy nagyon fontosnak tartotta a jogállamot és a korrupció elleni harcot. Igor Matovič és megfogyatkozott parlamenti frakciója ezen az értékelésen 52 százalékos eredményt ért el. Az élen a Progresszív Szlovákia végzett –90 százalékkal –, igaz, nekik csak egyetlen képviselőjük – Tomáš Valášek – szavazatait kellett figyelembe venni. Őt is csak a ciklus második évében szerezte meg a PS. A második az SaS, a harmadik pedig a Demokraták párt lettek 86 illetve 84 százalékkal.

Meglepő módon ebben a versenyben az egyik korábbi kormánypárt, a Sme rodina végzett az utolsó helyen, négy százaléknál is kisebb pontszámmal. Kollárék ellenzték a 363-as paragrafus eltörlését, nem szavazták meg Robert Fico kiadását az igazságszolgáltatásnak, ellenezték az igazságszolgátatási reformot, és a közbeszerzédsi törvényt is gyengítették.

A Hlas 13,5, a Smer pedig 18,9 százalékot ért el, az ugyancsak menet közben képviselőt „igazoló” SNS 23,3 százalékot szerzett. A Szövetség ebben a versenyben nem szerepelt, ugyan majdnem neki is sikerült „leigazolnia” egy parlamenti képviselőt – Gyimesi Györgyöt –, de amikor csatlakozott a Szövetség listájához, kénytelen volt leadni a pótképviselőként szerzett mandátumát a korábbi védelmi miniszternek, Jaroslav Naďnak.


A parlamenti szavazások összehasonlítása a jogállamisági ügyekben (Forrás: Via Iuris, Zastavme korupciu)

Az utolsó fordulót magasan a Smer nyerte

A két szervezet sorrendbe állította a pártokat az alapján is, hogy az elmúlt 5 év vádemelésig eljutott korrupciós ügyeiben melyik párt hány politikusa, jelöltje sározódott be.

Ezt a versenyt magasan a Smer nyerte, a Via Iuris és a Zastavme korupciu 20 megvádolt smerest számolt össze ebben az időszakban.

A Sme rodina, az SNS és az OĽaNO 4 emberrel a megosztott második helyet kapta, míg a Hlas és a Repulika 3 emberrel a megosztott 5. helyen végzett.


A kurrupciós ügyekbe keveredett párttagok száma (Forrás: Via Iuris, Zastavme korupciu)

- lpj -


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: