Lebontották az eperjesi panelház négy legfelső szintjét, statikus szerint az egészet le kell bontani (FOTÓK)

2019. december 17. - 07:36 | Régió

Hétfőn befejezték a bontási munkát Eperjesen (Prešov). Az eltűnt személyt egyelőre nem találták meg.

Lebontották az eperjesi panelház négy legfelső szintjét, statikus szerint az egészet le kell bontani (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A panelház egyik oldalán lebontották a négy legfelső szintet. A balesetveszély ezáltal legalább 70 százalékkal csökkent – mondta a hétfői sajtótájékoztatón Jiří Raszka, a szanálást végző cseh építőipari cég munkatársa. Jozef Polák statikus úgy ítéli meg, hogy az egész épületet le kell bontani.

„Nagyon jól halad a munka. Egész Eperjes imádkozik értünk” - mondta Raszka, és hozzátette, adódott egy kis probléma a géppel, de a szél szerencsére csak a nap végére támadt fel.

Biztonsági zónát jelöltek ki a munkaterület körül. „A tetőt tulajdonképpen már leszedtük, de vannak ott még olyan darabok, amelyeket egy erősebb szél lefújhat" - tette hozzá a szakember. A munka kedden folytatódik. Hogy mikor fejeződik be, azt egyelőre nem tudta megmondani.

A szakember főleg a törmelék és az acélszerkezetek miatt aggódott, amelyeket a szél könnyen felemelhet, és az komoly gondokat okozhatna. A munka sötétedés után befejeződött. „Próbáltuk sötétben is folytatni a bontást, de a mesterséges világítás mellett nem lehet” - magyarázta Raszka.

Elmondása szerint inkább lassabban, de körültekintően kell dolgozni, és alaposan átvizsgálni a helyiségeket. Rendőrségi drónokkal dolgoztak, amelyekkel minden szobát ellenőriztek. „Nem találtuk meg az eltűnt személyt" - mondta.

Figyelmeztetett, hogy a szél felkavarhatja a bontás nyomán keletkező port, ezért a közelben lakóknak azt ajánlotta, inkább ne szellőztessenek, ne tárják ki az ablakokat.

A Jozef Polák elmondta, hogy a négy felső emeletet teljesen elpusztította a tűz. Az alsóbb szinteken is kritikus a helyzet, ezért úgy látja, az egész épületet le kell bontani. A következő napokban kiértékelik a helyzetet, de a statikus szerint minden nappal kevesebb a remény arra, hogy meg lehet menteni a házat. A károsodás mértékét csak menet közben lehet pontosan megállapítani.

A város minden lehetőségre felkészült – közölte Vladimír Tomek, a városi hivatal szóvivője. „Akkor derül ki, mi a helyzet valójában, amikor szétbontják az épület egyes részeit. A statikusok figyelik a munkát és tájékoztatnak. Eszerint haladunk” - mondta.

December 6-án történt gázrobbanás a 12 szintes panelházban. A tragédia hét emberéletet követelt, egy személy eltűnt. A közelben álló háztömbök lakóinak el kellett hagyniuk otthonukat.

Minden cikkünk a témában.


(TASR)