Lebukott az orosz hadügy, egy videójátékból lopott képpel „bizonyították“, hogy az amerikaiak az Iszlám Államot támogatják!

Az Egyesült Államok vezette koalíció fedezi és támogatja a szíriai Abu-Kemálnál az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet erőit, hogy a későbbiekben felhasználhassa őket saját céljaira a Közel-Keleten - állította a moszkvai védelmi minisztérium orosz hírügynökségekhez kedden eljuttatott közleményében. A hírt a Magyar Távirati Iroda is átvette.

Lebukott az orosz hadügy, egy videójátékból lopott képpel „bizonyították“, hogy az amerikaiak az Iszlám Államot támogatják!
Ez a kamu fotó, amit már eltávolítottak az orosz védelmi minisztérium oldaláról

A kétségkívül sokkoló világpolitikai szenzációt egy szíriai harci jelenetről készült műholdas kémfotónak mondott felvétellel bizonyították.

Csakhogy kiderült, a képet egy alig megdolgozott screenshot az AC-130 Gunship Simulator nevű videójáték a Youtube-ra 2015-ben feltöltött előzeteséből lopták, majd manipulálták – írja a 444. 

Leszedték róla a feliratokat és azt a - természetesen hazug - feliratot szerkesztették fölé, hogy Az ISIS gépjárműkonvoja Abu-Kamalból távozóban, a szír-iraki határ közelében. (A fotó 2017. november 9-én készült.)

A szóban forgo játékvideó november 5-én került ki először a Twitterre, amikor egy @AnuSharmaUdh nevű felhasználó ezzel illusztrálta azt a "hírét", hogy Predator márkájú drónok támadtak egy utánpótlást hozó ISIS-konvojra Mosul ostrománál.

A kamuvideóval illusztrált álhírt Christien Triebert, a Bellingcat nevű tényfeltáró-hírhitelességellenőrző oldal munkatársa buktatta le akkor egy twitben.

A lopott képet a lebukást követően ugyan rögtön leszedték, de tovább nyomják a kamut

A lebukást követően az orosz minisztérium leszedte ugyan azokat a twiteket, amikben a lebuktatott képek szerepeltek, de azóta újabb bejegyzésben hívja fel a figyelmet arra az angol nyelvű Facebook-posztjára, amiben továbbra is az ISIS-szel való összejátszással vádolja Amerikát, most már videójátékos jelenetek nélkül.

444/mti/para