Lecsapott a NAKA Kaliňákra, súlyos dologgal gyanúsítják Ficóval együtt!

2022. április 20. - 10:30 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) szerdán reggel őrizetbe vette a Fico-kormány egykori belügyminiszterét, Robert Kaliňákot.

Lecsapott a NAKA Kaliňákra, súlyos dologgal gyanúsítják Ficóval együtt!
Robert Fico és Robert Kaliňák (Fotó: TASR - archív)

A Denník N azt írja,

Kaliňákot Robert Fico korábbi háromszoros miniszterelnökkel, a Smer-SD elnökével együtt bűnszervezet alapításának és támogatásának bűntettével gyanúsítják.

Ficót azonban egyelőre nem vették őrizetbe, ahhoz az Alkotmány szerint a parlament beleegyezése szükséges, mivel Kaliňákkal ellentétben parlamenti képviselő. Az őrizetbe vételhez való hozzájárulás iránti kérelemről a parlament mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsága dönt, majd ezt követően kerül a parlament elé. A kormánykoalíciónak többsége van a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottságban. Elnöke az OĽaNO képviselője, Anna Andrejuvová a Denník N-nel közölte, a parlament egyelőre nem kapott erre vonatkozó kérelmet.

A lap úgy tudja, emellett mindkettőjüket adótitok veszélyeztetésével is gyanúsítják. Az eset a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi üggyel függ össze. Korábban még soha nem vettek őrizetbe ilyen magas beosztású politikusokat.

Kaliňákon kívül Marek Para ügyvédet is letartóztatták szerdán. Para ott volt Ficóékkal a csiffári vadászházban, ahol több bűnügyet boncolgatva arról egyeztettek, hogy kinek mit kell mondania a kihallgatáson.

Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség szerdán rendőrségi akciót hajt végre országos szinten. "Ennek keretében több személyt meggyanúsítottak, többek közt M. P.-t, R. K.-t és R. F-t" – közölte a szóvivő portálunkkal is.

Slivka a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva bővebb információt későbbre ígért.

A NAKA a Tisztítótűz akció keretében, 2020-ban több magas beosztású rendőrt is őrizetbe vett, köztük Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitányt, akit csaknem egy évvel később, tavaly november 4-én engedtek szabadon.

A Tisztítótűz nevű ügyben foglalkoztak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar voltak, az alsóbb szintjein pedig ott volt például Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetője, Peter Hraško, a NAKA igazgatója, Marián Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegének korábbi igazgatója, Bernard Slobodník, aki a NAKA pénzügyi részlegét vezette, František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatója, Dušan Kováčik speciális ügyész és mások. A gyanú szerint a bűnbanda feladata volt, hogy különböző kényes ügyek nyomozását figyeljék és akadályozzák vagy szüntessék meg különböző eszközökkel.

A Tisztítótűz-ügynek összesen 21 gyanúsítottja van, az ügyészség a múlt év végén 11 gyanúsított ellen nyújtott be vádemelési javaslatot. A nyomozás tavaly novemberben zárult le.


(DenníkN/para)