Lecsapott a NAKA a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetőjére!

2022. szeptember 13. - 12:54 | Belföld

Őrizetbe vette a rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) korábbi vezetőjét,  Aurel Ugort – írja a Hospodárske noviny.

Lecsapott a NAKA a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetőjére!
Fotó: TASR - archív

Ugor 2004 és 2006 között állt a Nemzetbiztonsági Hivatal élén, később a gazdaságügyi minisztérium biztonsági és válságkezelési főosztályát vezette. Éppen ez utóbbi tevékenysége miatt került most a rendőrség látókörébe.

Michal Slivka rendőrségi szóvivő a lapnak megerősítette, hogy a férfit szeptember 12-én, a reggeli órákban letartóztatták a Nemzeti Bűnüldözési Hivatal (NAKA) rendőrei, a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva azonban további információval nem szolgált.

A gazdasági minisztérium 2013-ban kezdte meg a válságkezelésre szánt ISKRA információs rendszer kiépítését, amikor Ugor vezette az érintett főosztályt. 2019-ben azonban érkezett egy névtelen bejelentés, amelyben az állt, hogy a rendszert, amely több millió euróba került, senki nem használja. Az üggyel később az Állami Számvevőszék is foglalkozott, amely 2021 elején közölte, hogy az ISKRA információs rendszer az állami források pazarlásának ékes példája lehet.

Ľubomír Andrassy, a számvevőszék akkori alelnöke leszögezte, a rendszert végezetül nem helyezték üzembe. A lap szerint a tárca ennek ellenére 24 millió eurót fordított az ISKRA-ra. A rendszert ráadásul a gazdasági tárca törvényi keretein és hatáskörén túl valósították meg, a projekt teljes közbeszerzési folyamatának titkossága pedig nem volt indokolt.


(HNonline.sk)