Lecsukta a NAKA a belügyminisztériumi felügyelőség vezetőjét!

2021. június 3. - 09:50 | Belföld

Adrián Szabó 2018 óta vezette a belügyminisztériumi felügyelőséget, most korrupció gyanúja miatt vették őrizetbe.

Lecsukta a NAKA a belügyminisztériumi felügyelőség vezetőjét!
Adrián Szabó (Fotó: TASR)

A hírről elsőként a Pluska számolt be. A lap szerint a belügyminisztériumi felügyelőség vezetőjét korrupcióval gyanúsítják. Roman Mikulec belügyminiszter kedden a Denník N-nek adott nyilatkozatban kilátásba helyezte, hogy visszahívja Szabót.

A DenníkN szerint Szabó televíziókat fogadott el Bernard Slobodníktól, a NAKA pénzügyi részlegének korábbi vezetőjétől, aki a rendőrségen belül kialakult állítólagos bűnszervezet egyik tagja volt, de már együttműködik a hatóságokkal. A Pluska azt írja, Szabón kívül további rendőröket is őrizetbe vettek csütörtökön.

Szabót hivatali jogkörrel való visszaélés és korrupció gyanúja miatt hallgatják ki – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Dalibor Skladan, a főügyészség szóvivője.

A szóvivő hozzátette, készpénz és elektronikai felszerelés átvételéről van szó, legalább 20 ezer euró értékben. Összesen három gyanúsított van az ügyben, a rendőrség egy személyt vett őrizetbe.

Szabó 2018 óta a belső rendőrségi ellenőrzés igazgatója, először ideiglenesen nevezték ki, majd 2019-ben megnyerte a posztra kiírt pályázatot.

Szabó is részt vett a politikai és rendőrségi vezetők titkos találkozóján, amelyet a Szlovák Titkosszolgálat székházában tartottak. Az értekezletre egy olyan helyiségben került sor, amelyet nem lehet lehallgatni. Eduard Heger miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy ezt az eseményt ő kezdeményezte, hogy a közjogi méltóságok megismerkedjenek néhány titkosszolgálati információ részletével.


(DenníkN/Pluska/TASR/para)